Quote:
Originally Posted by Vedran
Vozdra Svima.
Evo vec duze vrijeme sam na ofome forumu, ali nisam se raspisao toliko kao neki, ali sve pohvale stvarno, dosta covjek nauci ovdje, i naravno svi su fini, raja su.
Eh volio bih da mi ovi malo iskusniji Muzicari odnosno Producenti i ovi sto drze neka studija odgovore na pitanje.
Da bih otvorio solidan studio i poceo sa radom, kakva mi je oprema potrebna na pocetku ono bez ceag se stvarno nemoze do nekog profi snimka, ja predpostavljam odprilike koja je to oprema ali bih volio cuti misljenje rugih ljudi.
Znaci, kakva mixeta, microfon, da li Elektronac Bubanj ili ne, itd itd...
Pozdrav.
www.meteorband.tk
|
Ja cu iskljucivo na osnovu svog iskustva reci.
Kao prvo - ja imam studio ustvari vise kao jedan skladateljski studio koji je akusticki tretiran (regenerat i piramidalne spuzve, bas trapovi od gips ploca...) jer se nije dalo raditi prije tog tretmana nikako.
Od opreme su NUZNI dobri
monitorci... ja imam alesis M1 mkII. Zadovoljna sam za date novce (oko 4O0E par). Potreban je neki kontroler iliti klavijatura. Ja koristim roland xp sa koma klavirajaturom za ne-virtuozne dionice..... i clavinovu yamahu za sviranje klavira. U slucaju sveg u jednom, trebalo bi neku bolju klavijaturu mozda roland A-33 npr.
Zatim.
Mic i mic predpojacalo. Ja sam uvijek za varijantu - kupi pravu stvar jer s losima se uvijek gubi.... napredujes i zelis bolju pa zezancija s tim promjenama.... Kod mene je varijanta lampaskog predpojacala i mica (za glas, violine, gitare) jer volim takav zvuk....
Mixeta - ako mislis vise instrumenata snimati odjednom.. da treba. Ako NE mislis vise toga snimati odjednom onda je jedna slatka mala spravica idealna za sve popikati. A to je mackie BIG KNOB.
Sto jos treba..... svasta.... ali za pocetak je ovo dovoljno. Naravno, dobar komp i sto bolja kartica (UAD-1 npr.).
Jooooooooooj..... zagorilo mi cokoladno mlijeko.....

sve je u dimu....