Quote:
Originally Posted by Ivan
licno mislim da tu nema pravila koliko mic-a i gde :roll:
|
itekako ima pravila. u pravilu, sto vise mikrofona vise problema. zato su ljudi i izmislili stereo tehnike. nije kod ortf-a bez veze 110?/17cm, ili xy ista os i kut od 90?, m-s tehnika takodjer ima svoja stroga pravila kako namistit mikrofone, kako ih duplirat, kako okretat faze i kako ih smixat.
to su 3 najpoznatije stereo tehnike kojima san se i ja sluzi a znan da ih ima jos, ali ih ja ne znan napamet. :oops:
tehnika se bira ovisno o tomu sto se snima. neke su sirje, a neke uze, ali su mono kompaktibilnije i sl. zato se sve i koriste u profesionalnon produkciji.
cuveni producent george martin (the beatles 8) ) je reka 'sto manje mikrofona to bolje'
a ima jedno pravilo o razmaku kad se koristi vise mikrofona, koje mislin da kaze da mic od mica mora bit udaljen najmanje duplo nego sto je svaki od mikrofona udaljen od izvora zvuka. mislin da je neki optimum ako je mic od mica udaljen 3 puta vise nego mic od izvora zvuka... ali neman bas neka zahtjevna snimanja, tako da neznan to napamet.
u svakom slucaju, ako bi naisa na neki problem sigurno bi se koliko je god moguce informira, jer 'posli je****a nema kajanja.