View Single Post
Old 08-11-2004, 07:42 PM   #10
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

kad san prije 10-tak godina snima klape (to je ko mini zbor) to san radi onako kako san vidi da rade na nastupima i cesto na smotrama klapa, sa 5 i vise mikrofona. i danas cesto vidin da u nekim klapama svaki pjevac ima svoj mikrofon.
medjutim, mene te snimke nisu zadovoljavale. nisan nikako moga dobit zeljenu sirinu, a kad bi okrenu na mono totalno bi se poremetili odnosi i kompletan zvuk bi splasnu.
onda san na internetu nasa stereo tehnike i objasnjenja problema koja nastaju kod koristenja vise mikrofona i tad san shvati zasto moje klape zvuce tako usko.
osim toga, tako snimljene klape gotovo je nemoguce smiksat jer uvik jedan pjevac pjeva malo sa strane od mikrofona a da drugi stane malo blize (narocito ako je to bariton), a o faznim problemima da ne govorin.

onda san poce koristit ortf tehniku sa dva ista mikrofona (za to se koristi mached pair) i dva ista preampa. namisti bi mikrofone u sredinu 17cm udaljene jedan od drugoga i pod kuten od 110? (to je ko simulacija usi) i moje klape su 'narasle'.

obicno bi kod snimanja svakom pjevacu dao po jednu naljepnicu i onda bi ih smjesti u polukrug oko mikrofona, otprilike da razmak od njih do mikrofona bude pola duzine klape (zbora) i poceli bi tonsku probu, tijekom koje bi ih ja malo pomica a kad bi dobi zeljeni zvuk i omjer svak bi sebi pod noge zalipi naljepnicu na pod da zna di mu je misto.

u mixu bi samo doda kompresor i impuls crkve (convolution reverb) i to je to sto se klape tice, a mislin da je zbor sa vise pjevaca jos jednostavnije snimit i namistit na pravu udaljenost, ali neman iskustva po tomu pitanju.

u svakom slucaju radi bi sa 2 mikrofona, bez obzira na solistu. njega bi stavi u sredinu i malo isprid zbora, tako bi ga dobi i naprid u zvucnoj slici. a zbor bi bio iza, kompaktan i sirok. :roll: