Thread: Sta dalje?!
View Single Post
Old 06-11-2004, 10:12 PM   #40
Nocni
Member

Nocni's Avatar

Imam dojam da si zapeo na pocetku, problem je samo shvatiti kud goni nuendo, a kud vst instrumenti. Za sad zaboravi grupnu traku...

Ne znam da li se radi o istoj verziji sample tanka, ali ovdje http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=1712 mozes procitati nesto o povezivanju midi i out kanala u sampletanku.
Za pocetak bih ti preporucio da iz mixera ''F3'' iskljucis onaj dio koji se odnosi na midi kanale, da te ne zbunjuje.
U ovom slucaju sampletanka imas 16 midi kanala a 4 stereo audio outa.
Kad odredis koje ces midi kanale sample tanka goniti na koji audio kanal od ta 4 (to sve odredjujes u sample tanku), ostaje da stavis zeljeni efekat npr kao insert u nuendovom/sx mixeru.

U cubaseovom mixeru klikni na slovo ''e'' u odgovarajucem audio kanalu, otvorit ce ti se prozor. Klikni misem npr u polje ''i1'' sa lijeve strane i odaberi zeljeni efekt. Gotov posao.

Taj isti efekt se osim kao ''insert'' moze dodijeliti ili kao ''send'' (napravis FX traku) sto ima drugih prednosti. Npr zelis koristiti za 4 sampletank audio kanala isti efekt sa istim postavkama, ali u razlicitim kolicinama dry/wet. Time stedis resurse jer nema smisla otvarati toliko jednih te istih efekata sa istim setupom, za svaku traku posebno.

Grupne trake su isto prakticne, jer umjesto da pokreces jedan te isti efekt sa istim setupom i kolicinom, posebno za svaki audio kanal, mozes pokrenuti samo jedan i to na grupnoj traci. tako da razlicitim audio kanalima dodijelis kao output upravo tu grupnu traku u koju je insertiran navedeni efekt samo jednom.

Ako sam sto pomogao super, pokusao sam objasniti onoliko koliko znam. Nadam se da nisam nesto bubnuo.
Pozdrav