View Single Post
Old 02-11-2004, 04:36 AM   #24
Vai
Member

Digitalno jeste jeftinije i prakticnije ... mitolosko pitanje je da li je digitalno bolje od analognog. Sve zavisi opet od ukusa, ako recimo imamo tu lovu da biramo hocemo li komplet digitalnu ili analognu opremu. Recimo upoznao sam dosta inzenjera koji su se vec uveliko bavili ovim poslom kad je doslo do te digitalne revolucije, i jos uvek vecina njih ne prihvata (iako su na neki nacin priomrani) rad u tom digitalnom domenu. Recimo Ron McMaster, covek koji je radio mastering za mnoge muzicke legende (naravno da se tu nasao i poneki pop izrod, ali dobro), jos uvek radi sa analognom miksetom, preampovima, eq-ovima, kompresorima itd .. naravno da on ima tu lovu da sebi priusti jedan eq od 10.000 dolara Medjutim iako ima kompjuter u svojoj sali, monitore stalno drzi iskljucene ... kaze da ne voli da gleda te analajzere dok radi a ujedno mu pravi problem sa klijentima, jer se klijent toliko zagleda u taj analajzer i pocne da mu popuje da je sa eq-om zbrisao neke kljucne frekvencije i da se to jasno vidi na kompjuteru :roll: tip je samo ugasio monitor i pitao ga "Slusas li ti ovu muziku koju pravim, ili je gledas" 8)
Naravno da sve ima svoje dobro i svoje lose, digitalno je jeftinije, prakticnije, omogucava ti veoma brz rad (a vreme u ovom poslu je veoma znacajno), medjutim ljudi kazu da je upravo sva ta digitalija udaljila ljude od slusanja muzike. Hocu da kazem da se vise ne obaziru toliko na muziku koliko na sve moguce i nemoguce analajzere, i sami sebe time limitiraju. Recimo, mozda sam vec jednom pisao, Ken Calliat, inzenjer/producent, koji je producirao i snimio ceo album "Rumours" grupe "Fleetwood Mac" (inace po ne znam ni ja kojoj stastici je treci najprodavaniji album u rok istoriji ... nisam siguran za ovo), kaze da se danasnji inzenjeri mnogo brinu oko pravila i nemoj slucajno da ti nesto klipuje, to ti je odmah znak da si nesto lose uradio . Kaze da dok je snimao jednu pesmu bas sa tog albuma, ceo dan je trazio jedan specifican zvuk bas bubnja, i nije mogao da ga nadje ... tek kad je ugurao ceo mikrofon u bas bubanj i kad je mikrofon poceo da se bukvalno raspada a Vu metri da skacu ko ludi, tek je tada postigao taj zeljeni zvuk. U tom trenutku ulece asistent, vlasnik studija, jedan mu vristi da mu unistava mikrfonon, drugi da mu Vu metar crkava ... samo im je ladno rekao "Ovo je zvuk koji sam trazio, nasao sam ga i ostavicu ga, pa makar unistio i 20 mikrofona za ovih 5 minuta pesme" ... dobro, njemu se moze to unistavanje 20 mikrofona ... mada je na kraju samo jedan mikrofon izdrzao svo to "silovanje"

Ja sam licno radio na analognoj mikseti, Tac Scorpion koja ima jedno 3 metra u duzini, i sada radim na digitalnoj Yamaha O2R koja ima samo metar duzine Jos uvek nisam stekao to iskustvo da kazem sta mi je bolje, analogno ili digitalno i mislim da ce jos mnogo godina proci dok ne dodjem do tog zakljucka ... ali ako je neko od vas radio dosta godina u analognom domenu pa se kasnije prebacio na digitalno, koja su vasa licna iskustva???

P.S. Izvinjavam se ako sam malo skrenuo sa teme.

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote