View Single Post
Old 30-10-2004, 05:31 PM   #12
Vai
Member

Dokazati tj. objasniti zasto je bolje raditi sa vise bits-a ili sample rate-om ce mi biti malo teze ? ali vredi pokusati

Ok, znaci ?Sampling" je prva etapa kada se analogni signal konvertuje u digitalni. Sama rec ?Sampling? znaci da uzimamo ?uzorke? ... u nasem slucaju uzorke analognog signala. Kasnije od ovih uzoraka se rekonstruise analogni signal, ali to tek u finalnoj etapi, nama su sada vazni ti uzorci da bi shvatili zasto je bolje raditi sa vecim sample rate-om. Znaci da bi digitalizovali analogni signal, prvo uzimamo uzorke amplitude tog analognog signala, a koliko uzorka cemo uzeti zavisi od sample rate-a. Recimo, ako je sample rate 44.1 kHz, to znaci da ce u jednoj segundi uzeti 44.100 uzoraka amplitude analognog signala. Teoretski, ako uzmemo vise uzoraka, nas novi digitalni signal ce biti skoroidentican analognom signalu. Da biste bolje shvatili o cemu pricam, evo jedne slike koju cu objasniti.

Znaci imamo ulazni analogni signal, (Pise ?Original de 20.000 Hz?), ako je sample rate podesen na 2 Hz, ili ti 2 uzorka u jednom periodu (jedan period je prikazan gde pise ?Original de 20.000 Hz?, znaci pozitivni i negativni ciklus), dobicemo dve tacke ili ti dva uzorka amplitude, jedna u pozitivnom ciklusu, i druga tacka u negativnom ciklusu ... te tacke predstavljaju uzorke amplitude. Kasnije se kvantizacijom spajaju te tacke i na kraju dobijamo potpuno drugu sliku, triangularni signal koji nema vezi sa onim sinusoidnim koji je original. Sledeci slucaj je sa 4 uzoraka, opet signal koji dobijamo na kraju nema veze sa originalnim jer su u pitanju samo 4 uzoraka i nisu dovoljna da bi se oformio originalan signal. I tako dalje sve do 12 uzoraka, 6 u pozitivnom I 6 u negativnom ciklusu. Znaci mozemo da zakljucimo da sto vise uzoraka imamo to se vise nas digitalni signal priblizava originalnom analognom signalu.
Kao sto sam ranije rekao, po Nyquistovoj teoriji sample rate frekvencija mora da bude dva puta veca od frekvecnije ulaznog signala da bi se dobilo optimalno konvertiranje. Ako je poslednja kriticna banda ljudskog sluha na 22.050 Hz, sample rate ce biti dva puta veci ili 44.100 Hz, znaci sve u rangu od 20 do 22.050 Hz ce se optimalno konvertirati u digitalni signal. Ako povecamo sample rate na 48 kHz, naravno da ce biti jos bolje, tj. digitalni signal ce sve vise i vise biti slican analognom ... medjutim bez obzira na visoke sample rate-ove, digitalni signal nikada nece biti 100% isti analogni ? do toga jos uvek nismo dosli.

Nadam se da ste me razumeli ... i da sam uspeo da pojasnim zasto je bolje raditi sa visokim sample rate-om.

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote