Quote:
Originally Posted by SandRob
evo bas ponovo citan ovo i neke stvari su mi nejasne. ustvari jedna stvar mi nije jasna. kako se expander koristi u masteringu?! zar njega nebi trebalo stavit u mixu na odredjeni instrument ili grupu? nelogicno mi je da se koristi u masteringu, osim ako bas nije neka pooosebna vrsta muzike, bez vokala, solo instrumenta i sl?!
mislin, expander mora razjebat vokal koji je takodjer u sredini.
hm, osim ako nije multiband pa se tretiraju samo basi, ali i to mi je sumnjivo... iako znan da multiband expandere svrstavaju u alate za mastering.
|
Upravo kao multiband. S expanderom na niskim frekvencijama se izostrava noga/bass. To se posebno koristi za r&b/hiphop di su basevi kratki i igraju igru naglasak-nenaglasak. Da bi se dobilo ono sto ameri zovu "bounce feel" treba s expanderom stisavat praznine izmedju baseva.
Druga je fora da se s expanderom moze jako naglasit kick u odnosu na ostalo tako da bude stvarno napucan (a to ja voooliiiiimmm!!)
Quote:
bdv: uadov firechild radi u m-s modu tako da prvi modul neovisno kontrolira sredinu a drugi strane.
|
Ma super je... al ga nemam... uad...
Quote:
bdv 2. i taj vari-mju?! zar to nisu dva kompresora u seriji!? recimo, jedan fjakasti sa niskin tresholdon i maaalin ration i drugi malo brzzi sa visin tresholdon i vecin ration!? e, onda jos posli tega dodje jedan brzi limiter sa ratiom za popizdit. 
|
Ne, jer ti tako imas samo dva stupnja kompresije (ratio od ta dva kompresora), a vari-mju ima eksponencijalno promjenjivu kompresiju.
Quote:
bdv2-b. ja san cita da se na vokalima cesto koristu la2a i 1176 u seriji. dali su za primjer kate bush.
|
Ko zna... danas svasta pisu da se "cesto koristi na..."