View Single Post
Old 12-10-2004, 02:21 AM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

nisam cuo tu konkretnu pesmu ali jako cest efekat (koji odgovara tvom opisu) na domacoj zabavnoj pa i MTV produkciji je "vocoder". E sad da ti mnogo ne detaljisem, fora je da on zvucni "potpis" glasa ubaci u neki sintisajzer koji na njega primeni neku dalju sintezu koristeci parametre za npr strings ili neki analogni sint patch i tome sl. Takva se boja onda ponasa kao biloo koja druga sa sintisajzera i ti je doslovce sviras na klavijaturi, dok na mikrofonu (ili zvucnom fajlu) idu reci koje su i dalje razaznatljive. OVo se stvarno cesto koristi u svim elektronskim pravcima muzike (gde god neko nece da peva tacno il ne voli svoju boju glasa ) Ne znam dal to antares radi, osim kad ga bas nabrijes pa na silu "ugurava" vokal u precizne note pa onda sve zvuci nekako digitalizovano. Ima nekoliko plugin-ova koji to rade, ali ih ja nemam i nisam se zasad igrao sa tim softwerski. Jedino sam video da Reason 2.5 ima neku emulaciju hardwerskog vocodera, jerbo je to i zazivelo nekad daaavno jos na analognim sintovima koji su cak imali i ugradjen mikrofon ili mikrofonski ulaz na sam sint. Doduse, i sintovi novih generacija imaju tu foru ugradjenu, meni je licno najgotivnije kako je to reseno na Korg-ovom MS2000 sintisajzeru.... celo sam se popodne zezao sa tim i zvucao ko car 8)
Arthur is offline   Reply With Quote