View Single Post
Old 10-10-2004, 10:13 AM   #23
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Cek cek... Mozes li malo da mi pojasnis ovo? Zar je moguce da nesto uopste moze da procuri sa dva nezavisna mono kanala ??? Ovo me bas zanima, posto ima logike to sto pricas u slusanju dosta stvari... Interesuje me kako i zasto se to dogadja ?
Pazi...
Kad imas dvokanalni kompresor, u njemu se dogadjaju neovisni procesi, i kanali nemaju jedan veze s drugim. Tu moze crosstalk (preslusavanje) biti minimalan, onoliko koliko pobjegne kroz zice koje su u blizini. Samo kao asocijacija - zbog istog tog crosstalka se u hi-fi pojacalima fizicki odvajaju kanali, cak ih znaju zaliti olovom. To je prirodan proces kad su dvije zice jedna do druge da malo izoblicenog signala procuri iz jednog u drugi kanal.
Kod stereo kompresora je stvar kompliciranija jer su zamisljeni tako da dva kanala suradjuju jedan s drugim. Od toga da se na njih primjenjuje isti sklop koji vrsi kompresiju (chipovi, kondenzatori i te stvari), do toga da signal jednog kanala namjerno ulazi u drugi na nekom mjestu gdje se mjeri signal i odredjuje proces kompresije. Zato je to puno osjetljivije!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote