nisan nikad snima klavir ali pretpostavjan da je to jos konpliciranije od snimanja bubnja.
jedan put san pita jednega prijateja sto uci produkciju u engleskoj, kako se uzvucava klavir, a on me je pita. koji klavir?! koja je vrsta muzike!? ko svira?! sto svira?! koji je aranzman!? u kojemu prostoru je taj klavir?!
postavi mi je jos milijun podpitanja, prije nego sto je poce crtat shemu di i kako postavit mikrofone. mislin da je u njegovon verziji bilo 6 ili 7 mikrofona i znan da je jedan u obliku polukugle bi na podu, ispod klavira.
pretpostavjan da su gigini i drugi klaviri (mogu bit i hardwarevski ko klavinova) snimjeni na taj nacin i da su to najbolje semplirani klaviri koji su nan na raspolaganju. oni su, u pravilu, panirani livo-desno od baseva do visokih i to iz perspektive klaviriste.
sa jednim mikrofonom - pogotovo iz jednog zvucnika tu panoramu i sirinu je nemoguce dobit i po meni je jedini nacin ono sto shot govori.
'pravi studio, pravi klavir, pravi mikrofoni, pravi snimatelj i pravi svirac'
druga alternativa (po meni) je sempler ali to nikad ne moze bit ko pravi klavir, jer klavir 'dise'.
na sempleru kad udaramo jednu notu istom snagom ona je uvik ista. svaki udarac se cuje jednako, dok se kod pravega klavira vibracije postepeno prenose na ostale zice, rezonantnu kutiju... a da ne govorin sto se dogadja kad se svira.