View Single Post
Old 02-10-2004, 09:13 PM   #23
Vai
Member

uho odraslog muskarca je najosjetljivije na frekfencije na kojima se glasaju divje zviri, zene i ostala po zivot opasna stvorenja.

Hahahaha

U pravu si Sandrobe, potpuno moja greska, nije svejedno koja je frekvencija u pitanju. Ljudski sluh je najosetljiviji izmedju 1-5 kHz i manje osetljiviji na niske i veoma visoke frekvencije. Znaci u rangu od 1-5 kHz i najmanja razlika u nivou, cak i 1 dB se moze cuti, istina. Medjutim na veoma niskim ili veoma visokim frekvencijama 1 dB je veoma mala razlika da bi se tako nesto osetilo, opet to sve zavisi od osobe.
Pravilo za 3 dB, malo sam se spetljao i pogresio, vazi za pan-pot. Ako dva zvucnika emituju isti signal sa istom jacinom, dolazi do energetske sume od 3 dB. Znaci ako levi zvucnik emituje 60 dB i desni takodje emituje 60 dB (isti nivo u isto vreme projektuje virtuelni izvor u sredini), u sredini ce da se cuju 63 dB. Kad okrenemo pan-pot levo ili desno, odnos se menja, imamo vise dB na levoj ili desnoj strani i ljudski sluh na to reaguje tako sto stice utisak da zvuk dolazi sa leve ili desne strane u zavisnosti ot toga koji zvucnik emituje jaci nivo.
Ovo sam hteo da kazem sa teorijom od 3 dB :oops:

Hvala na ispravci Sandrobe [/quote]
Vai is offline   Reply With Quote