Thread: Sidechain
View Single Post
Old 02-10-2004, 06:30 PM   #18
Shady
Banned

Shady's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Prvi put cujem za tako nesto. Sve zavisi od ukusa naravno, ali da se bubnjevi stisaju zbog glasa? ne znam, to mi je veoma cudno. Za sada nijednu pesmu nisam cuo gde se bubnjevi stisaju zbog glasa.
Ja to jako ?esto ?ujem! Poslu?aj recimo Queen. Kod njih je to ba? izra?eno. Pogotovu kada ula?e oni Mercuryevi "horovi", sve ?ivo se uti?ava a ne samo bubanj (klavir, padovi, distordion prate?e gitare). Kad on "uzima vazduh" sve se na tren poja?a, i odmah se opet uti?a ?im ponovno uleti vocal.

Quote:
Originally Posted by Vai
S druge strange s/c ti nece za to posluziti. Imaces problem sa dinamikom, kad god ti upadne vokal bubnjevi ce da ti se stisaju, kad god pevac prestane da peva bubnjevi ce ti se vratiti na provbitni nivo, verujem da to bas i nece zvucati najbolje. Ujedno bi morao da strpas ceo bubanj na samo jedan kanal tako da ceo bubanj reaguje na glas, ili bi morao da imas 5-10 kompresora (u zavisnosti od bubnjeva koje koristis) tako da svaka komponenta bubnja reaguje na glas, i morao da bi da izvrsis istu kompresiju. Eh sad, da strpas bubnjeve na jedan kanal, pa da ih jos podesis na pan-pot-u u skroz levu ili desnu stranu, ima bubnjevi da ti zvuce kao na albumim beatles-a
Ne! Ne bih morao strpavati cijeli bubanj na jedan kanal! Ta je problematika rije?ena sa pojavom mogu?nosti kreiranja Subgrupa, kako je to recimo u Cubase SX3 ili Sonaru 3. Ne mora? praviti deset SideChainera za svaki element bubnja, nego ih fino stavi? u jednu subgrupu i na njenom izlazu podesi? da se on umanjuje za jedan odredjeni (naravno MANJI!) postotak prilikom podra?aja iz kalana sa vokalima.

Evo napisao sam prethodno Eonu, a i ti poslu?aj stranu produkciju, sa pozorno??u ?to se de?ava sa pojedinim instrumentima kada ulaze vocali i ?to se de?ava u trenutku dok pjeva? "uzima vazduh". Takodjet, to se "golim okom" vidi da Merlinovim pjesmama. Pozdrav.
Shady is offline   Reply With Quote