KAKO SNIMITI KLAVIR?
Neki od vas su vec upoznati sa mojom potragom odgovarajuceg sample-a klavira... ali ona jos nije zavrsila sa mojim potpunim zadovoljstvom... stoga se odlucih experimentirati sa snimanjem klavira svog uzivo. Znam da ce snimka mozda biti manje savrsena nego presavrseni samplovi.. ali ****ga kad stvaaarno to nije to i nije i gotovo.
Kako imam digitalni klavir, yamahu Clavinovu 17o clp zvuk je saaavrsen, ne samo njegovi samplovi (koji da - jesu samplovi ALI samplirani u ne znam koliko ali puno dinamickih layera).. vec njegov IAFC... znaci zvucnici naprijed i iza i mali mikrofon koji hvata zvuk klavira da bi ga opet prosirio i sve to doprinosi zvuku da je nevjerojatno stimulirajuce svirati.....
Ono sto zelim reci da sam vec snimanje probala pa sam naisla na problem - snima se i moj udarac po tipkama... sto mi ne odgovara.. ali kako je digitalni mogu na njega snimiti pa pustiti pa sam taj problem rijesila. Ali sad me zanima
1) GDJE postaviti mikrofon? Imam samo jedan mic (RODE NTV) i samo jedno mono predpojacalo (TL-AUDIO vp-5051).
2) Da li je NUUUZNO da snimam sa milijun mikrofona (i koliko), odnosno dal da onda posudim ih jos pa to sve nasnimim (prostornost ne zelim snimati vec samo njegov zvuk). Koliko ce ona igrati uloga u razlici opreme... itd.
3) Da li da ga snimim tako uzivo + direktno jos prikljucim u karticu (ima sve zive ulaze i izlaze.. na klaviru) i snimim s njegovim samplovima.. tako da dobijem i njegov vani i unutra zvuk (koji nije isti... kad slusam na slusalice nalikuje ovim sa samplova samo puno bolji i ostriji.. a uzivo je vani predivno...)
Evo, stvarno nemam pojma o snimanju klavira, a sad mi je to bitno. Imam jos 10-tak dana da predam svoje solo pijanisticke pjesme koje moraju zvucati savrseno i rekli su "preferably real piano"......
Please, help!!!
|