View Single Post
Old 01-10-2004, 08:28 AM   #16
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Sandrobe, kako to da rezes fundamentalne frekvencije jednog instrumenta da bi istakao drugi???
Nikada za tako nesto nisam cuo, mislim ako skines glavne frekvencije jednog instrumenta, zar mu neces potpuno unistiti prirodni zvuk i na kraju dobiti neki "hibridni" zvuk tog instrumenta?
Razumem ako si recimo snimao bubnjeve i kada solujes hi-hat cuces kako se ubacio dobos, tu rezes sa HPF i jos malo moze da skines Mid-Hi frekvencije da bi se oslobodio dobosa, u sto vecoj meri naravno ... ali da mu rezes glavne frekvencije ... ne znam, nikada nisam radio niti sam cuo da se to tako radi.
moze bit da se nisan izrazi dobro, jer neman pojma kako se te frekfencije zovu. :oops:
ja san reka 'neke dominantne frekfencije'. naravno da necu rizat glas u srednjima i visokima, ali oko 250hz i ispod postoje frekfencije koje mogu smetat i koje se mogu srizat da glas bolje legne u mix.
glas se moze poprilicno 'osakatit' ali ako mu se ne diraju visoki on ce jos uvik zvucat 'prirodno'

medjutin u nekoj modernoj produkciji, recimo hip-hopu mozes bas razjebat koliko te volja i 'rezat na milijun mista' da bi se sto bolje stopi s kickom.
u countryu ili jazzu to neces radit, a u klasici vjerojatno neces ni taknut eq-u.

medjutin sad se postavlja jedno novo pitanje.
sto je to 'prirodno'?! jeli prirodan zvuk akusticne gitare one koju slusamo kad je neko svira u drustvu ili onaj svitli zvuk koji cujemo u modernoj produkciji u pismama britni spirs i madone!?