Sandrobe, kako to da rezes fundamentalne frekvencije jednog instrumenta da bi istakao drugi???
Nikada za tako nesto nisam cuo, mislim ako skines glavne frekvencije jednog instrumenta, zar mu neces potpuno unistiti prirodni zvuk i na kraju dobiti neki "hibridni" zvuk tog instrumenta?
Razumem ako si recimo snimao bubnjeve i kada solujes hi-hat cuces kako se ubacio dobos, tu rezes sa HPF i jos malo moze da skines Mid-Hi frekvencije da bi se oslobodio dobosa, u sto vecoj meri naravno ... ali da mu rezes glavne frekvencije ... ne znam, nikada nisam radio niti sam cuo da se to tako radi.
Eone, istina, to je frekvencijski rang tih instrumenata, naravno da postoje frekvencije koje izlaze van tog ranga, uglavnom harmonici, koji najvise zavise u kakvoj si sali snimao, u sali sa materijalom koji absorbuje zvuk neces imati harmonika, normalno, i u reverberantnoj sali ces imati harmonike sve u zavisnoti kolika je reverberacija te sale.
Ako mislis da se oslanjas na frekvencijski rang instrumenta, analyzera i ostalih spravica, neces daleko dogurati.
Pre neki dan se na mom faksu odrzavao neki mali audio kongres na kojem je medju ostalih gostiju bio i Ron McMaster, inzenjer masteringa koji radi vec 25 godina u Capitol Records-u. Covek je radio mastering za Coltrane-a, Miles Davis-a, Duke Ellington, Herbie Hancock pa do Beach Boys, RHCP, Pet Shop Boy-sa, Spice girls itd.
Nesto sto je rekao na konferenciji, i sto mi je skrenulo paznju, je to da po njegovom iskustvu inzenjeri sve vise zavise od tehnike, raznih analyzire, i potpuno zaboravljaju na najvazniju stvar, a to je nas sluh. I postavio nam je pitanje "Kada radite EQ da li slusate kako radite EQ i kako to utice na signal, ili samo gledate u monitor vaseg kompjutera i sta se desava sa EQ linijom". Ja sam iskreno malo zastao, razmislio, i moram da priznam da sam dosta puta gledao na display konzole sta se desava sa linijom EQ-a, i tek posle slusao signal pre-EQ i post-EQ.
Znaci polako vecina, ne svi, ali vecina zaboravlja da koristi ono sto je nase najpouzdanije oruzje ... sluh.
Inace uspeo sam da "ukradem" tekst od prevodioca koji je McMaster pripremio za konferenciju, na engleskom je, pa ako nekoga zanima uskoro cu to prebaciti u .pdf format. Znaci javite koga zanima pa da saljem uskoro.
Znaci salusaj dobro i rukovodi se sluhom kada koristis EQ, ne gledaj sta se desava sa linijom, sedni u sredinu izmedju tvojih monitora/zvucnika i slusaj.
Poz.
P.S.
http://www.capitolmastering.com/capi.../mcmaster.html