View Single Post
Old 28-09-2004, 12:17 PM   #7
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by idvi
Quote:
Originally Posted by SandRob
sto su to 'matrice'?!
Saqmo malo dal ti to mene zeka? SandRob sad sam malo pro?a?kao forum pa nisam ni?ta fulao u ree?i "matrica" evo jedan txti? iz foruma..

Prilikom snimanja vokala mikrofon mi uhvati i zvuk iz slusalica. Kad je pauza u pevanju, cuje se u pozadini zvuk iz slusalica(matrica).
Postoji li nacin da se to izbegne i kako?
Kada sam pokusavao da smanjim jacinu u slusalicama onda to nije odgovaralo pevacima. Da li postoji neka caka za to?
ma znan ja sto je matrica, samo mi ovaj tvoj postupak nije bas jasan, pa nisan siguran za sto sluze te tvoje 'matrice' i sto ustvari zelis dobit?!

ta 'matrica' koja se cuje u slusalicama uglavnom bude nezavrsena. obicno bude bubanj, bas i prilicno pojacane harmonije koje pjevaca 'drze' u harmoniji.
kad pjevac otpjeva ta harmonija (patos) se moze skroz stisat ili izbrisat. onda se nadosnimavaju ostali instrumenti.
onda se sve moze remixat, cak se i bubanj moze skroz prominit i svi instrumenti, jedino je bitno da se postuje tempo, metrika i harmonije.
e, onda, kad je sve snimjleno sve se zajedno mixa i vst instrumente nije potrebno renderizirat, osim ako nemas dovoljno procesorske snage za mix.

dakle, nema 'stvaranja matrice' u smislu kako ti govoris.
jedino sto se obicno radi je da se, nakon mixa mutira glavni vokal (moze i verzija bez backova i sl) e, onda se takva matrica masterizira tako da se provuce kroz eq, kompresor, limiter i jos kroz neke spravice ovisno o potrebi i ukusu. i to je onda 'gotova matrica'.

dakle, ako zelis isproducirat neku pjesmu za vokalima i zivim instrumentima, onda je tvoj postupak pogresan.