View Single Post
Old 26-09-2004, 06:40 PM   #7
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Bubanj je bog i batina cijele stvari. Ako miks bubnja nije dobar, nece nista drugo dobro zvucati.

Sad cu ja na brzinu ono sto ja radim.
Noga - ozvucim sa dva mikrofona - jedan unutra kod unutarnje opne (ali ne ispred pedale!), uglavnom Sennheiser 421, drugi izvan (ali ne na samoj rupi nego sa strane, 2 cm od vanjske opne), ja imam AKG D12
Snare - dva mikrofona (SM57) - jedan gore, drugi dole
Hihat (fus) - kondenzatorski mikrofon, okomit na gornju cinelu, trazim poziciju po sluhu (ako se stavi sa strane onda hvata ipuhivanje zraka kod zatvaranja fusa, a ja to ne volim - to je dobro za rock sound)
Tomovi - na svaki tom po jedan mikrofon (prolazi SM57 ili SM58 al ima boljih)
Overhead - Dva identicna mikrofona (matched pair) - super su recimo AKG 451 ili Rode NT5. Bitno je da se ustimaju tako da su dovoljno visoko i da kad se raspaniraju lijevo-desno snare zvuci u sredini. Malo zeznuto za namjestit.

Za cijelu proceduru, da se sve postavi i ustima treba dobrih dva sata posla. Sve sto se slaze na brzinu ne ispada dobro.

U miksu se okrece faza mikrofona koji je ispod snare-a. Ja volim na unutarnju nogu staviti nekakav sub-harmonizer koji dodaje ekstra niske frekvencije. Volim ga namjestit da zvuci kao elektronski kick i to onda blendam s vanjskim mikrofonom koji dodaje onu finocu pravog bubnja.
Sve mikrofone na nozi i snare-u pustam kroz gate i poprilicnu kompresiju.
Znam potrosit i po par sati samo na miks bubnja. To kad legne, sve ide super dalje!

- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote