Ridge,
Prva "familija" su gudaci koji prave jedan polukgrug, a centar tog polukruga je rezervisan za dirigenta. Pocinjem s leve strane na desnu. Prve violine skroz levo, slede druge violine, otprilike u sredini polukruga su viole i desni kraj su violoncela u prvim redovima a u zadnjim redovima sa desne strane su kontrabasi.
Dryga familija su duvaci i ne prave polukrug vec su u redovima. Prva grupa ove familije su drveni duvaci. Opet sa leve strane na desnu. Flauta, flautin (ili ti flauta piccolo), Oboa, engleski rog, fagot, kontrafagot, klarinet i bas klarinet.
Drugi red, odmah iznad drvenih duvaca su limeni duvaci. S leve na desnu, horne, trube, tuba, trombon.
I treca, ujedno i zadnja familia su udaraljke. Timpani skoro uvek idu u sredinu. Pored timpana (sa leve strane) je veliki bubanj, a sa desne strane je dobos. Cineli su uglavnom na desnoj strani u cosku, triangl takodje. Imas jos instrumenata, tipa gong, mislim da ide u levi cosak, i levu stranu takodje zauzimaju ksilofoni.
Harfa uglavnom stoji iza violina (drugih), a klavir ako ne svira solo stoji na desnoj strani, odmah iznad drugih viloina.
Evo ti i jedna mala slicica koju sam uspeo da nadjem, nazalost ne moze da se vidi veca slika, ali otprilike mozes da zamislis simfonijski orkestar, i ovo je jedan specifican orkestar iz nekog grada, znaci imaju neki svoj raspored, a zasto se raspored menja, ne znam. Neki instrumenti su uvek na svom mestu, kao recimo ceo gudacki deo ili duvacki deo, udaraljke skoro uvek menjaju polozaj u zavisnosti od broja instrumenata koji sviraju.
http://images.google.cl/imgres?imgur...UTF-8%26sa%3DN
I jos nesto, ovo sto sam naveo je takodje kao jedan od osnovnih primera simfonijskog orkestra, nije standard.
Poz.