View Single Post
Old 03-09-2004, 04:40 PM   #13
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Shot, ali njemu se recimo uopste ne cuje ili ne primecuje bas zbog kontrabasa, ili obrnuto, zavisi od toga koji signal maskira drugi signal. Kompresija sa s/c ce samo "razdvojiti" ta dva signala tako da ce se i jedan i drugi cuti. Sve zavisi od kompresije koju primenis koliko ce se smanjiti nivo jaceg signala, naravno da ne treba preterivati.

Sandrob, ja prvenstveno koristim s/c za kick i bas, kompresija nad basom u odnosu na kick, to i jeste logicno, ali u ovoj produkciji imamo jos jedan instrument koji se krece u nizim frekvencijama, kontrabas, zaista cudan trio ali dobro. Ako mu vec kick i bas dobro zvuce meni je bilo logicno da kompresuje bas u odnosu na kontrabas (jer mu se kontrabas ne cuje zbog basa), medjutim ako mu kontrabas maskira kick onda bi trebao da kompresuje kick u odnosu na kontrabas, i ne mislim da ga potpuno kompresuje, samo jedna blaga kompresija tek toliko da bi se razjasnio zvuk u nizim frekvencijama.
Ovoj tehnici su nas ucili na faksu kao najboljem resenju za ovakve probleme, ali verujem da je i to samo jedan od nacina.

Inace s/c bas dosta koristim, bez obzira bio to s/c kompresora ili gate-a. Recimo ako mi kick zvuci slabo, bez tezine, a licno ne volim EQ, onda koristim s/c noise gate-a (sa gate-om cistim kick) i pri svakom udarcu kicka mu dodajem signal od otprilike 40 Hz, i veruj mi kick dobija sasvim novi i jaci zvuk, u svakom slucaju mnogo bolji od jedno kicka koji bi prosao kroz EQ.
Ako nemam de-esser, glas ubacim u kompresor a side chain u neki EQ, sa visokim Q faktorom oko 7 kHz (manje vise) smanjim nivo (u zavisnosti od potrebe) i dobijem svoj de-esser koji perfektno radi
Recimo ako zelim klasican dobos iz 80-tih, pored preteranog reverba koristim i side chain da bih uz svaki udar dobosa ubacio i roze sum, da bih dobio onaj "praskavi" zvuk dobosa.
I naravno klasican primer za side chain koji si vec spomenuo, kompresija muzike kad spiker uleti, naravno sa malim delay-om na glas da kompresija ne prepadne slusaoce

Veruj mi s/c je sjajna stvar, ima jos fora, ja sam samo neke spomenuo koje najcesce koristim. Igraj se malo sa side chaiom i sigurno ces da obogatis svoje produkcije

Poz.
Odlicni primeri, svaka cast.

Nisam se bas puno bavio side chainom a sada hocu jer ga upravo pulsar podrzava na compresiji.