View Single Post
Old 03-09-2004, 02:44 PM   #5
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
E mene bi zanimalo ako mozda imas raspored instrumenata u orkestru tj ko gde sedi i da li postoje neke varijacije ???
Sto se rasporeda tice, to sam vec pisala na temi ORKESTRALNA SIMULACIJA uz panning, reverb i to.

Varijacije "sjedenja" orkestra? Ako pitas za simulaciju orkestra, onda je dobro popuniti strane sa jos instrumenata. Odnosno npr. 2 violine su na L24, a prve na L64 (sad otprilike kazem)... eh, tad bi bilo pozeljno radi stvaranja te punine stvarnog orkestra, uzeti jos npr. nekih losijih violina i popuniti jos nesto tog prostora izmedu (jer violine u orkestru sjede na 3 metra i vise.... naravno). To je ustvari jedna od produkcijskih stvari kod ovakvih orkestracija. Ne treba se time zamarati vec u prvim fazama...skladanja i aranziranja.

Ja jos uvijek svoje produkcijsko znanje (ustvari bolje reci ne-znanje) nemam u mjeri da tu mogu nesto puno pricati. Ovo npr. popunjavanje je nesto sto me naucio prijatelj orkestrator/producent. Cak sam mislila volontirati da gledam sto rade u studijima ako igdje nadem nekoga tko radi s orkestralnom glazbom (spomenuti prijatelj gore mi nije blizu)-simuliranom orkestra i/ili pravom.

Da se vratimo na ovu temu, jos je bitno samo malo iza staviti brass i woodwinds, znaci malo vise reverba. Neki cak koriste samo EARLY REFLECTIONS za postavljanje instrumenata u prostoru, bez jeke i uvijek preporucaju reverb sa malo visokih (jer orkestri uvijek sviraju u hallovima koji ne obiluju visokim).
ANITA is offline   Reply With Quote