Thread: autorska prava
View Single Post
Old 31-08-2004, 01:49 PM   #15
Nocni
Member

Nocni's Avatar

Quote:
Originally Posted by MACI
Ma sve je to uredu ali ima li igdje na pomolu Autorskih prava u BiH !!, s obzirom da je ovo **** zamlja i imam osjecaj da mi to docekati necemo.
Ima, ima, ali samo na papiru.
Koliko ja znam licencu za BiH ima agencija iz Sarajeva Sine Quanon. Mislim da su tek natjerali drzavnu tv i radio, da im dostavljaju play liste izvodjenja. Da li placaju, to ne znam. Takodjer sam od nekih kolega cuo, da zbog toga tv cesto uvjetuje pustanje spota ili sl. stvari odricanjem od autorskih tantijema. :

moja prognoza za BiH:
2090. godine ce mozda natjerati i lokalne radio i tv da placaju.
5067. godine ce im uspjeti naplatiti po 100 maraka od kafica, hotela, restorana, samo ce tad 100 maraka biti 5 ?. :roll:

U Hrvatskoj je to rijeseno dosta dobro. Svi koji na bilo koji nacin zaradjuju na racun emitiranja muzike, moraju placati. Tv i radio po emitiranju, a ugostitelji pausalno po kvadratu, ili broju stolova. Ugostitelji se stalno bune, ali ostaje im jedino mogucnost da placaju ili ako vec nece, moraju izbaciti muziku iz lokala.

U 2003. je hrvatski Zamp (autorska prava) naplatio oko 4.500.000 ?. Za Huzip (izvodjacka prava), ne znam koliko su oni nakupili.

Volio bih da grijesim sto se tice prognoze za BiH, mozda kad/ako dodje ta EU.