Nepostoji tu neko pravilo.Osnova je svakako uvo.Spectrum se koristi uglavnom
radi vizuelne kontole,pogotovo prilikom koriscenja EQ,Eq cut-off-a i sl.Na
spectrumu se vide koje frekfencije su prejake,preslabe ali sve opet zavisi
od zvuka koji se zeli postici.Spectrum je prilicno koristan kada se frekfentno
odsecaju pojedinacni instrumenti radi boljeg odnosa sa ostalima.Postoji neko
pravilo po kojem sto ravniji spectrum to bolje ali opet sve to zavisi od instrumenata koji
sviraju,brzine pesme,jacine vokala i sveg ostalog.
Ja sam se ranije iskljucivo oslanjao na njega pa sam dolazio u situacije da primetim
nakon nekog vremena kako mi je neki instrument glasniji a pojacan je samo zato
da bi na spectrumu bilo sto bolje.Sluh je tu jedini merodavan a analyzer je tu da ga
prekontrolise ili pojasni ako nesto nije toliko oslusljivo.
Ono sto je zadivljujuce kod vrhunskih svetskih produkcija(Metallica(analogno),The Prodigy
(digitalno)) je da zvuce tako kako zvuce a kad monitorisete sve to kroz spectrum analyzer
tek onda vidite kakva je ta produkcija!!!Probajte poslusati zadnji Metallicin album,koji
je dosta ljudi ocrnilo vezano za produkciju.Pratite preko nekog kvalitetnijeg Spectruma i
divite se!
Kod takvih produkcija jasno se na spectrumu primeti gustina samog zvuka,ujednacenost
svih frekfencija i naravno tu se iznad svega primeti taj vrhunski mastering.Gotovo da
je ceo frekfenti opseg FLAT,nista nije preglasni ni pretiho a dinamika nije zapostavljena.
Naravno da ne zaboravim fazni analyzer bez kojeg se ne moze ako zelite postici iole
ozbiljniju produkciju.Bez frekfentnog analyzera se mozda i moze ali bez vizuelnog
kontolisanja faza tesko je postici neku mono kompaktibilnost o kojoj svaka ozbiljna
produkcija vodi racuna.
Probao sam gotovo sve postojece softwerske Analyzere ali najbolji je bez konkurencije
Pas Spectrum Analyzer Pro Live i to stara verzija 3.5
|