View Single Post
Old 21-08-2004, 09:17 AM   #17
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
ja volin u vise faza napravit lagani mix i brzinski mastering :roll:
mixan na prilicno jako (ne prejako), onda volin poslusat na tiho, na druge monitore, mono... najvise volin stvar poslusat sutradan ili za par dana i tad najvise cujem.
'premix' volin ucinit uvecer a glavni mix ujutro.
ja kompresiju i sve efekte stavljam odma. na master obicno ne stavljam nikake efekte (mozda to nije dobro ), tako da stovise 'prostora za manevar' iman u masteringu.
krenen od bubnja. svaku udaraljku zbicin u zasebni kanal i sve skupa u grupu. posli bubnja iden na bass. njemu volin srezat neke karakteristicne frekfencije da se bolje stapa sa kickom (ali to ovisi o produkciji). najvise gubim vremena na bubnju i basu. tek kad san 100% zadovoljan kako zvuce (sa svim efektima), iden dalje.
znaci, mixan od samog pocetka
ostalo mixam visemanje rutinski (osim ako se ne zajebajen sa nekima filterima, spec. efektima i automatizacijom), po sistemu 'set it and forget it', jerbo mi se od prevelikega slusanja (u toj fazi) umoru usi i gubin kriterije.
deesere, noise reductore, ekcitere, noise gateove i expandere rijetko koristim, a skoro na svaki kanal volin stavit barem malo kompresora i ustipat neku frekfenciju za eq-om (najvise koristin hi pass i u modernijoj produkciji low pass na kicku i bassu).
kad se odlucin za konacni mix. onda opet iden slusat bubanj, pa dodajem bass, pa neki pad (ako ga ima), onda ac gitare, onda backove, onda ostale instrumente i glas.
na kraju jos dotjeram medjusobne omjere, nesto malo smanjin, nesto pojacan. jos malo promislin kako cu namistit panorame...
u toj fazi ucinin probni mix i mastering i nakon toga ispravljam greske i radim automatizaciju. onda ponovo mixan, masteriziran i ostavim do sutra ujutro, kad obicno napravim onaj zadnji mix i mastering.
u svim fazama mixa nastojin povremeno (ako nisan previse nestrpljiv) malo odmorit usi.
inace mi, u mixu, 90% kolicinski posla uzima 10% vrimena, a onih 10% fineca i glanc mi uzme 300% vrimena
ako radim album stalno stvar usporedjujem sa ostalim pjesmama na ploci da mi zvuk bude 'kompaktibilan'. narocito vodin racuna o jacini i boji vokala u svim pjesmama i kolicini jeke na vokalu.

bdv:multiband kompresore nikad ne koristin :roll:
Sandro matori, probaj sa notch-om na nekih 300hz sa kickom i videces da moderniji kick ne mozes dobiti. Istovremeno ga malo pojacaj na 1khz.

ja postavim pokoji flange na master u nekim prelazima ali naravno zavisi od tracka do tracka.