Zasto hardver a ne softver? E pa evo zasto...
Radim radio drame, odnosno radio kozerije... To je neka vrstu minimalistickog radiofonicog dijaloga u kojima pricam sam sa sobom pa mi je trebao sto bolje usnimljen glas. Dakle, da bude sto cistije, a da ostane prirodan. Na ovom sajtu tim povodom sam nebrojeno puta dosadjivao neuporedivo iskusnijim virtualnim prijateljima i svaki savet merio nekoliko puta. Sta je bolje, a sta je gore nije vecito pitanje ako malo bolje razmislite kako su i zasto nastali pluginovi. I da odmah budem jasan: nisam ja protivnik pluginova, stavise treba ih koristiti, ali samo kad mora. A mora onda kada nemate sprave koje bi zavrsile taj isti posao.
Neko ce se sad verovatno slatko nasmejati i reci ma ovaj nema pojma. Bez namere da demantujem takve komentatore, zelim jos samo da vam objasnim otkud takvo razmisljanje.
Da li ste sebe pitali sta je to VST/DX kompresor? Sta je softverski limiter, ekvilajzer, reverb, dilej... Bilo bi glupo biti bukvalista pa poci od pitanja sta je starije kokoska ili jaje, jer ovde je stvar cista... Hardverski uredjaji su uzor softverskim simulacijama istih. A drugo, i mnogo bitnije...
Recimo snimate glas i treba vam sto bolje usnimljen a to znaci dovoljno dobar da u audio editoru ne morate da ga menjate. Koristim blagu rec MENJATE, jer u sustini rec je o deformaciji koja povlaci citav niz posedica po (bilo kakav) miks.
Ja sam konkretno svoj glas procesuirao sa, verovali ili ne, osam pluginova u SX-ovom insertu, da bi kupovinom pomenutog Behringerovog Tube Composera i pretpojacala Mic 200 iste firme postigao za nijansu bolji efekat (nemojte olako preci preko reci NIJANSA, jer u njima je sustina). Dakle jedna sprava umesto osam pluginova, nije li to zanimljiv argument?