Kako popraviti EQ?
Citao sam mnoge clanke o pravilnoj upotrebi ekvilajzera, njihovom mestu u DAW lancu i tome slicno. Bildovanje ganglija na tu temu potkrepio sam i razgovorom sa prijateljem koji se takodje amaterski, mada uspesnije od mene, bavi produkcijom. On radi reklame za raznorazne radio/stanice i kaze da mu je cilj maksimalno popunjavanje oblasti od 20 do 20 000 herca. Sta zapravo radi?
U Timeworksovom EQ monitoru, ili kako vec da ga nazovem, pogleda gde stoji frekventni spektar odredjenog zvusnog isecka. Tako uradi i za sve one koji ce se preklapati sa njim i onda nekom malo oduzme bas, nekom ga doda, ali skrati srednje, nekom oduzme visoke naustrb srednjih... Kakav je rezultat ovog, pretpostavljam, amaterskog dovijanja? Maksimalno popunjena zvucna slika, ali...
DA LI JE PRETHODNI PUT SAMO JEDAN OD MNOGIH ILI STRAMPUTICA?
Kako treba koristiti i citati EQ analizer u SX-u i na koji nacin ispraviti eventualne greske? Znam da u sustini sve zavisi od prirode projekta i da nije isto raditi produkciju house numere i dzez pesme, ali nekakvi standardi valjda postoje.