View Single Post
Old 30-05-2004, 01:25 PM   #6
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Recenzija: Behringer B-1 Cardoid Condenser Microphone

Quote:
Originally Posted by kVu

SNIMANJE AKUSTICNE GITARE:

Licnog sam misljenja, a verujem da nisam jedini, da treba mnogo vremena provesti u postavci mikrofona kao i o udaljenosti vrata-rezonantne kutije kako bi se dobio dobar rezultat. Tako je i kod ovog mikrofona. Ovaj mikrofon se odlicno ponasa kod "tupljih" gitara sa plasticnim zicama, dok kod onih sa steel zicama je potrebno uloziti dodatni trud kako gitara ne bi samo "prshtala". Ovde mislim na sve, od odabira debljine trzalice, preko vrste i tipa zica do postavke mikrofona na najbolje mesto u sobi sto se akustike tice. Da ne bi neko pogresno shvatio sve gore navedeno, ovaj mikrofon je ODLICAN za snimanje akusticnih gitara, samo sto je potrebno malo vise vremena provesti u postavci i sredjivanju zeljenog zvuka.

Po nekom mom iskustvu, potrebno je postaviti ga nekih hmmmm.... 20-40 cm daleko od akusticne gitare otprilike u delu gde se zavrsava vrat i na preampu ukljuciti Low Cut i podesiti ga na priblizno 100-110 Hz. Naravno, sve to zavisi od gitare koja se snima, prostorije i narocito stanja u kome se nalaze zice. Ovo se odnosi na akustaru sa metalnim zicama, sa plasticnim nisam probao. Takodje, u pitanju je bio B2, ali je snimao samo sa jedne strane. Na takav nacin sam dobio akusticnu slicnu onoj u Fortune Faded-Red Hot. Ako je akusticna sama, sve ovo ne vazi jer je pozeljno u takvom slucaju imati naglasen njen bass, ali ako je akusticna u pesmi i u njoj postoje i bas gitara i jos neki instrumenti, onda bass sa akusticne ume da bude problematican jer hoce da se "kolje" sa bass gitarom, nekim bass synthom, ili nekim drugim instrumentom.