Evo i mog principa rada...
Imam u osnovi dva razlicita pristupa.
U prvoj varijanti radim samostalno instrumentalne loopove (najvise do minute) i to kako mi dodje. Ne postoje pravila. Dosta se volim igrati sa samplovima sa starih stvari (crnacki soul-funk 70ih) koje rezem, preslagujem itd... To je cijela filozofija za mene od prvog momenta kad krenem po second hand shopu kopat po hrpama ploca za koje u prvi moment nemam pojma kako uopce zvuce pa do samog sempliranja. Kasnije na to dosviravam svoje teme, programiram svoj ritam i ko-zna-kakve soundove uvalim. Nema nikakvih pravila. To je ono sto konstantno radim i uvijek imam nekakav svoj portfolio tih beatova. Naime kad radim s reperima oni uglavnom imaju taj princip da od svakog producenta pokupe cd-e s beatovima i onda biraju. Ko da kupuju iz kataloga!
Drugi je pristup da radim nesto ciljano i to uglavnom onda radim s kompanjonom koji je gitarist. Odmah snimamo gitaru (akusticna uglavnom) i petljamo s tim. Dalje je opet isto - dodatne teme, soundovi blabla...
Uglavnom kad postoji ta neka gruba skica ide se u studio. U 99% posla radim s vokalima tako da se u studio ide snimati vokale. Nastojim da ne snimamo na gotov aranzman nego volim da na licu mjesta neke ideje padnu (bridge ovdje, break ovdje...)
To onda nosim opet kuci i sad radim pravi aranzman. Poslozim tocan redoslijed i pomalo pocinjem s ozbiljnijim instrumentalizacijama. I ovdje zapravo nema pravila. Volim jednostavnost i koji puta namjerno ne zelim potrpat svasta u instrumental. A koji puta ispadne i da pjesma "trazi" da se jako razradi i "zakomplicira".
Slijedeca faza ovisi o budgetu projekta. Ako je dobar budget, volim otici opet u studio na overdubbing. Volim dovest basista da odsvira bas linije onako kako sam ih doma isprogramirao, da malo doda taj liveness. Ili koji puta odemo snimiti hammond ili rhodes. Ove neke instrumente koje nema sanse da ja dobijem iz kompa. Cijenim ja mogucnosti VSTi-a ali pravi instrument je pravi instrument.
Kad imam sve usnimljeno, povadim sve u kanale i nosim na mix. U nekim ekstremnim situacijama sam doma mogu smiksati, ali to stvarno mora biti neki low budget. U zadnje vrijeme sve sto sam radio su bili dobri projekti pa smo imali vremena i vremena za raditi. Volim sam miksati ono sto sam slozio. Radio sam tih par zadnjih projekata na par metarskoj mrcini od pulta (SSL 4000) i to je totalni uzitak.
Nakon sto dovrsim miks, vadim ga s pulta u wav fajl i jos ekstra vadim sub-mikseve. Uvijek vadim posebni sub-miks instrumentala, bubanj+bas, samo lead vokal, samo back vokali. To je da se kasnije moze jos korigirati nivoe. Naime neki izvodjaci (kojima u pravilu ne dozvoljavam da mi sjede iza mene dok se miksa) imaju bolesne filmove da im vokal mora biti jos glasniji i slicno. Onda se lako s tim sub miksevima moze vokal dignuti u fazi masteringa. Cesto se takodjer zna dogoditi da na drugim sistemima miks drugacije zvuci u low spektru, pa je za takve korekcije korisno imati poseban sub-mix bubnja s basom.
I mastering na kraju... obicno to rade drugi po sluzbenoj duznosti ali ja se uvijek poigram kod sebe malo s mesteringom. Naime, imam katastrofalno misljenje o svima koji se komercijalno bave masteringom i tvrdim da masu puta oni znaju unistiti snimku. Zato volim kod sebe napraviti neke probne mastere tako da njima postavim malo vise kriterije, a koji puta mozda i izdavac prihvati moj master pa mogu vise naplatiti!
I tak to ide...
E da, zaboravio sam reci... uglavnom radim hip-hop i r&b