View Single Post
Old 23-03-2004, 12:22 PM   #5
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by File
istina....vjerujem ti u potpunosti....znam da je nemogu?e posti?i hermeti?ki zatvorenu spu?vu od zida a + jo? i karton....no fucking way.....Znam da tepisi nisu dobra izolacija jer ne spre?avaju niske...
A ?to se ti?e apsorbacije....koji je onda materijal dobar za apsorbaciju niskih i visokih?.......A ?uo sam i da nije dobro napraviti potpuno gluhu sobu, jer se tako ubiju neke iskoristive frekvencije..
govoris li ti o kontrolnoj sobi ili o "gluhoj" sobi?

zamisli, kako bi se osjeca u "potpuno gluhoj" kontrolnoj sobi?
ispali bi na zivce
zato se u njima cesto ide na kombinaciju difuzora i apsorbera.
princip je da direktan zvuk iz zvucnika lupa u neku nepravilnu povrsinu, koja ga razbija a onda se takav zvuk odbija u apsorbere, koji ga "kupe".
za visoke frekfencije se koristi spuzva i sl, za srednje se cesto koriste gipsane ploce i/ili daske razlicitih sirina (volumena) koje vibriraju naslonjene na spuzvu. za baseve se koriste gipsane ploce i bas trapovi napravljeni od gipsanih ploca ili sperploce.
sa visokima i srdenjima frekfencijama nebi trebalo bit vecih problema, ali basevi su zajebani.
u nekim prostorima bas trapovi mozda nisu potrebni, a ako jesu, treba znat kako ih napravit da apsorbiraju problematicne frekfencije.
jer ako se krivo napravi bas trap. kupit ce frekfencije koje ne treba i tako ces ucinit jos goru stvar nego sto je bila prije.
baci malo oko ode 8)