Thread: Drums
View Single Post
Old 18-02-2004, 09:34 AM   #7
ANTISHA
Member

Glupo je raditi predrasude jeli bolji loop ili ?ivi bubanj jer ovisno je ?to se ?eli. Ja sam snimao za novi album Dalmatina bubanj od 9000 Eu, takvih je 200 u svijetu i nijedan vi?e YAMAHA RECORDING CUSTOM limited edition. Imao ga je pok.Porcaro iz TOTA. Svirao ga je bubnjar s 25 god iskustva na ma?ineriji mikrofona od cca: 2000 Eu i kompresorima i jekama tipa LEXICON 300 itd. Na kraju mi je to sve lipo zazvu?alo, ali ni malo bolje od recimo loopa Steve Gadda. Onda sam naravno popiz....ja!
Poslije sam shvatio:
-da ne mogu znat sve o tomu
-bubanj ima funkciju da pjesmu usporava ili ubrzava na?inom svirke tj. impulsom, a za to je bitno najvi?e pogodit groove.Jer da to nije tako, nebi se danas kombiniralo u gotovo svakoj pjesmi i loopovi i ?ivi bubanj, a ma?ine tipa TR808-909 bi davno izumrle a nisu i vjerovatno ne?e jo? dugo.
Tehnika ozvu?avanja bubnja ima koliko i vrsta udaraljki, naravno mi se vodimo za nekoliko ?kolskih primjera i mislim da je to OK.
Nije uvijek bubanj i bas sve u pjesmi, mo?da za ?ablonski primjer- da.
U pjesmi je va?no sve ?ta se u njoj nalazi, jer se ina?e nebi nalazilo.Valjda??!!
Loopovi dobrih bubnjara su isproducirani vrhunski i ve?ina nas to ne mo?e ostvarit glede znanja i tehnike, samo ?to ih ba? radi toga te?ko ubacujemo u postoje?e aran?mane, pogotovo ako je to naknadno. Mo?da ako bi po?eli gradit od njih dalje sve ostalo.
Konkretno Bob Clearmountain nosi sa sobom 2 Apogee 8AD-DA pretvara?a u torbi, da mo?e radit bilo gdje, a tu le?i puno toga. Ti pretvara?i su kraj svijeta po cijeni i zvuku, pogotovo za instrumente koji proizvode pikove u minimalnim intervalima itd.itd. Slu?ao sam mu predavanje na sajmu u Frankfurtu.