Glupo je raditi predrasude jeli bolji loop ili ?ivi bubanj jer ovisno je ?to se ?eli. Ja sam snimao za novi album Dalmatina bubanj od 9000 Eu, takvih je 200 u svijetu i nijedan vi?e YAMAHA RECORDING CUSTOM limited edition. Imao ga je pok.Porcaro iz TOTA. Svirao ga je bubnjar s 25 god iskustva na ma?ineriji mikrofona od cca: 2000 Eu i kompresorima i jekama tipa LEXICON 300 itd. Na kraju mi je to sve lipo zazvu?alo, ali ni malo bolje od recimo loopa Steve Gadda. Onda sam naravno popiz....ja!
Poslije sam shvatio:
-da ne mogu znat sve o tomu
-bubanj ima funkciju da pjesmu usporava ili ubrzava na?inom svirke tj. impulsom, a za to je bitno najvi?e pogodit groove.Jer da to nije tako, nebi se danas kombiniralo u gotovo svakoj pjesmi i loopovi i ?ivi bubanj, a ma?ine tipa TR808-909 bi davno izumrle a nisu i vjerovatno ne?e jo? dugo.
Tehnika ozvu?avanja bubnja ima koliko i vrsta udaraljki, naravno mi se vodimo za nekoliko ?kolskih primjera i mislim da je to OK.
Nije uvijek bubanj i bas sve u pjesmi, mo?da za ?ablonski primjer- da.
U pjesmi je va?no sve ?ta se u njoj nalazi, jer se ina?e nebi nalazilo.Valjda??!!
Loopovi dobrih bubnjara su isproducirani vrhunski i ve?ina nas to ne mo?e ostvarit glede znanja i tehnike, samo ?to ih ba? radi toga te?ko ubacujemo u postoje?e aran?mane, pogotovo ako je to naknadno. Mo?da ako bi po?eli gradit od njih dalje sve ostalo.
Konkretno Bob Clearmountain nosi sa sobom 2 Apogee 8AD-DA pretvara?a u torbi, da mo?e radit bilo gdje, a tu le?i puno toga. Ti pretvara?i su kraj svijeta po cijeni i zvuku, pogotovo za instrumente koji proizvode pikove u minimalnim intervalima itd.itd. Slu?ao sam mu predavanje na sajmu u Frankfurtu.