Thread: Drums
View Single Post
Old 17-02-2004, 05:17 PM   #6
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Pazi ovako... Ako vec hoces da se zezas sa bas bubnjem, pazi sad sto cu ti reci.

Kao sto Eon rece, izmedju 100-200hz (vrti levo-desno dok ne nadjes pravu frekvenciju) dodajes dubinu i PAZLJIVO sa tim, Q faktor neka ti bude sto veci (30-ak 40-ak). Od AKAI-ja mi se licno svidjaju Bob Clearmountainove noge i cesto ih koristim. Kod 1khz ti je takozvana "tacka" na bas bubnju. Tu se zezaj sa EQ da dobijes tu tacku kako ti bas ne bi bio samo tupo brundanje. Digitalnim EQ-om neces dobiti bas lep ton, te stoga ne idi ni slucajno preko 5db u dodavanju na EQ, to ti je moj savet. Eksperimentisi i naci ces zvuk koji ti treba. Seci sve ispod 75hz slobodno jer ne verujem da imas neke zvucnike koji mogu odlicno da ti prenesu spektar ispod toga...

Licno ne volim prenaglasenu nogu, jer to obicnim slusaocima zvuci pomalo napadno. Ima pesama gde to zvuci paljevinski tj. grandiozno, ali uvek treba imati meru. Takodje licno najvise volim da se zezam sa tim srednjim spektrom, jer je masnocja po meni ono najteze u producentskom poslu, gustina i sve to. Zato i mislim da su softverski reverbi uzasni, suvi. Moze se naci OK zvuk i na njima al treba puno vremena uloziti da bi se dobio iole pristojan reverb. Suvoparan zvuk blago receno mrzim. Jos nesto, ako nemas dobre monitore, jaaaaako tesko ces dobiti u tom bas spektru ono sto zelis, tako da preslusaj na sto vise sistema to sto radis. A da, sto se tice reverba, na nozi ga UVEK koristi. Male sobe naravno, osim ako nije ono sto sam gore naveo, nesto grandiozno.

eto, sve je sad na tebi.
kVu is offline   Reply With Quote