View Single Post
Old 28-01-2004, 03:52 AM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Potreban savet u vezi zica za bass

'Ajde bassisti i gitaristi priskacite u pomoc...
Ja definitivno ne mogu da kupujem toliko zica, koliko one brzo mogu da gube ton, a narocito visoke tonove...
Kako vi odrzavate zice i koje zice koristite? Ja zice cistim sa Kyser-ovim Dr.Strinfellow jer sam od GHS Fast Fret odustao posto se ove nove serije rasuse u rekordnom roku, pa ga izgleda ne vredi kupovati. Za GHS je izgleda prelazak sa metalne na plasticnu kutijicu znacio i prelazak na slabiji kvalitet.... Kada ciscenje na taj nacin vise nije od koristi, latim se izvlacenja zice iz civije i umotasvanja iste u krug precnika 12-13 cm i na taj nacim malo ostruzem prljavstinu iz namotaja pa zice monovo "propevaju" ali na kratko... Sledeci i poslednji stadijum mi je iskuvavanje zica u rastvoru vode i sode bikarbone i tako postignem "pristojan", ali kratkotrajan efekt.
Kako vi to radite? Uz ove moje metodice zice mogu da se cuju "metalno" max mesec do mesec i po dana...
Inace, sto se proizvodjaca zica tice misljenje mi se menja i malo, malo pa promenim firmu... d'addario, rotosound (njih izbegavam), ernie ball, a trenutno su mi na gitari zice firme Ash i sa njima sam prilicno zadovoljan. Debljina koju kupujem je (g)0,45-(e)105.

Kakvi su vasi saveti?

Dakle:
-Koje zice?
-Kako ih odrzavati?