Junior Member
|
monitori
Razdvajanje je nastalo u periodu od pre 30 do pre 15 godina.
Tada studio monitori nisu kostali manje od 3-4.000 Evra, a prosek im je bio oko 10.000 funti. Razlikovali su se od Hi-Fi zvucnika po tome sto su imali ugradjeno pojacalo snage i aktivnu skretnicu, i to u svakom zvucniku zasebno. Kada kazem aktivnu skretnicu, onda ne mislim na dzidza-bidze sheme koje mogu da se nadju i po internetu, vec PRAVU aktivnu skretnicu, koja podrazumeva korekcije frekventne karakteristike, notch filtere itd. i sve to sa promenom istih u zavisnosti od snage. To je podrazumevalo gomilicu "crnih kutijica" u toj skretnici, koji su prakticno bili kao predpojacavacki stepeni i korektori, koji su radili na struju, a ne pasivno, sa pojacanim izlaznim signalom. Nakon tih korekcija, signal bi isao u pojacavacki stepen i zajedno sa drajverom proizveo kretanje membrane. To je podrazumevalo da se najvise para trosilo na istrazivanje i projektovanje tog aktivnog dela,
a ne jedinice i kutije, i zato su bile skupe. Poslednjih 15 godina je doslo do toga da se pojavilo mnoogo malih studija za snimanje, i snimanja kod kuce itd. tako da je porasla potreba za monitorima, ali se zahtevalo da budu jeftiniji. Onda se pocelo sa rashcherupavanje prvobitne koncepcije, pa se sada rade "monitori", koji imaju ili jako los taj aktivni deo, ili su jednostavno pasivni, rade sa posebnim pojacalom, pa se ne
razlikuju od Hi-Fi zvucnika.
"Pravi" monitori imaju "artificijelni" i o?tar zvuk, ba? zato sto je signal provu?en kroz aktivnu skretnicu, znaci gomilicu elektronike i ekvalizaciju. Kao kada se na poja?alu uklju?i loudness.
Naravno, i ravnu karakteristiku. Zato se razlikuju od hi-fi zvu?nika. Ali, chemu ravna karakteristika u gluvoj sobi firme koja je uradila te aktivne zvucnike, ako se ne zna u kojoj prostoriji ce oni da zavrse? Najbolja varijanta, i najskuplja je da neko uradi karakteristiku
studija, i iskombinuje je sa karakteristikom jedinica, pa se onda radi projekat aktivne skretnice. To je onda enormno skupo, jer se radi unikatan par. Povoljnija varijanta je da se isprojektuje aktivna skretnica koja radi ekvalizaciju preko ucitanog EPROM modula. Onda se uradi serija zvucnika, isti model, sa praznim mestom u delu skretnice za ekvalizaciju. "Skine" se karakteristika prostorije, ucita se u EPROM modul, pa se on nabode na svoje mesto u skretnici. U svetu stereo tehnike postoji jedna izreka : No electronics like no electronics. Poenta je da se moze desiti da neki vrhunski hi-fi zvucnici u sprezi sa vrh pojacalom, i u kombinaciji sa
karakteristikom studija, zvuce bolje tj. ako hocete korektnije i da ta kombinacija ima ravniju karakteristiku nego neki vrh monitori chija se ravna karakteristika iskombinovala sa karakteristikom studija. U toj situaciji karak. monitora + karakt. studija, znaci rezultanta je
priblizno = karakteristici prostorije, i da je tada ona prva ravnija. Toliko price o frek. karak. a po meni to je u najboljem slucaju treca stavka po vaznosti kod zvucnika, koja ako je ravna ne
garantuje korekno prenosenje materijala. Homogeno magnetno polje, impulsni odziv, disperzija, itd. Ima jaaako mnogo faktora koji uticu na verodostojnu reprodukciju.Jo? mi niko nije uverljivo objasnio po ?emu se neki pasivni monitori principijelno razlikuju od
hi-fi zvu?nika. Po meni, "pravi" monitori se ne mogu tako zvati, ako nemaju aktivnu skretnicu u sprezi sa ugradjenim pojacalom snage.
@boskovic
Slusao Yamahu i Genlec 8A.
Sajt nije updejtovan 5 godina, zato su cene u DEM, a na sajtu ima modela za koje se jedinice vise ne proizvode. Mid-bass koji ide u te kutije se ne proizvodi vise. Treba da odradim neke proritete, pa cu se pozabaviti i sajtom, ali najranije za godinu dana.
@ Ad Fines
Pozdravi starog lisca, ako je josh ziv.
Argumentacija Studio Monitori su STUDIO MONITORI mi nije sasvim jasna. Ovdje za Bo?i? pada snijeg. Ka?u da ?e sljede?e godine biti mnooogo kru?aka i jabuka.
|