Da slazem se sa Sandrom i sa tobom Antisha delimicno jer u principu dobar reverb proistice iz samog namestanja intenziteta i njegove kolicine kao i eq postavke...
Vecina reverbova koje ja koristim su stereo..mono retko...nekada mono stavljam na drums cisto radi nekih licnih afiniteta ali dobijanje odlicne stereo slike se dobija kvalitetnim postavljanjem reverbova kao i panovanja istih...sto antisha rece...e sada odredjivanje duzine i kolicine reverba se mislim licno ne treba preterati jer 4-5ms predelaya je dovoljno i dosta jer ga treba postaviti i na druge instrumente takodje njegov int.treba biti vrlo mali jer se opet ostavlja mesta za druge stvari...
Sedanje reverba u mix je poseban tretman i ja ga licno isprobavam na vise nacina...
Jedan od njih je eq-isanje koji najvise odobravam i jacina reverba koja treba da bude prisutna ali kao sto neko rece da se ne primeti
eq-isanje mi je najbitnije jer se odredbom frekvencija postavlja reverb na tacnu lokaciju spektra i on MORA da sedne (podrazumeva se prethodno namestanje int. i kolicine)
Takodje velika stvar je blago dodavanje verba na mixeru na AUX-u jer se tom izvedbom dobijaju razliciti koncepti instrumenta na koji je verb dodan...najvise volim reverse verb koji mi na recimo kick dodaje i njegovu imaginarnu sliku okrenutog kicka tako da se na oko 1 khz stvara idealna stvar za napredovanje u pesmi
Velika stvar mi je recimo vokalno reverbisanje koje se kako Sandro kaze mora dodavati blago i obavezno je potrebno pustanje citavog mixa da bi se naravno culo kako to sve izgleda(zvuci)
Ne znam koristi li iko automatizaciju na reverbu jer je to mocan stvarcica?????