View Single Post
Old 17-11-2003, 12:32 PM   #6
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

...Korcula, Smedrerevo, Nis... Hvala vam ljudi. Iskren da budem, iako sam nakon visednevnog listanja sadrzaja gotovo svih tema na ovom forumu stekao utisak da ljudi na njemu imaju retko neobicnu potrebu da jedni prema drugima budu uctivi i kulturni, poucen iskustvima sa nekih drugih Internet sokaka, nisam bio siguran da i mene ocekuje takva dobrodoslica. Vasi skromni komentari prijatno su me iznenadili.
Verovatno ste primetili da ja bas ne znam da se susdrzim kad pustim prste da se rastrce po tastaturi. Izvinite, ali valjda je za jednog novinara to sasvim normalno.
Uglavnom, Acrobate reader imam, i ne bi bio nikakav problem da Wavelab tutotial procitam u tom programu. Naravno, ako mi neko kaze gde bih mogao da ga skinem.
E sad... Zasto Wavelab4? Iskren da budem, nisam 100% siguran da bi mi bas ovaj softver kompletno zavrsio posao, ali mi se jako dopada "fejdiranje". Za vas koji se bavite kompleksnijom muzickom produkcijom, to je verovatno smesna opaska, ali za mene nije. Do sada sam multikanalnu montazu radio u Cakewalku, koji se pokazao kao vrlo praktican, ali me "Stainbergov" softver ipak fascinira nekom ozbiljnoscu, prikladnom onima koji bi, cini mi se, zeleli da nauce nesto vise i odu korak dalje.
Bio je to skok sa konja na magarca, ustvari na zirafu. Sa Cakewalka i Soundforgea na Cubase SX. O ne... Sta je ovo, spaceshuttle? (pauza) Ja sam tako mali. (malo duza pauza). I, onda sam se setio da je prvi susret sa prvopomenutim programima bio takodje pomalo slatko-bolan. Naucices ti to Igore, samo polako.
Prvih 200 strana Cubaseovog tutoriala sam procitao za rekordna tri sata, ali nisam nasao ono sto me je najvise zanimalo. Ucinilo mi se da sam upoznao kompleksan, ali ne bas elegantan program. Jednosatvno, naucio sam da izbacim volume line, i da na njoj radim fejdove, definisuci karakter fejda. To je nekako jednostavnije, nego da separativno obradjujem svaki zapis. Drugim recima, navikao sam da vidim tu liniju koja mi je u workfileu davala mogucnost da vidim sta se desava sa tonom...
Buduci da Wavelab4 podrzava i VST pluginove, ima veoma elegantan crossfade, a i volumeline ne krije za razliku od Cubasea, mislim da je izbor sasvim opravdan.
Situaciju, doduse, pomalo komplikuje nedavna kupovina MIDI klavijature, jer, kako sam obavesten, u Wavelabu4 ona mi nece puno znaciti. Sa druge strane ovakva investicija mozda nije ni losa, jer ce me primorati da se navikavam na neki drugi (profesionalniji) softwer za produkciju.
Ocekujem vasu pomoc i savete koji bi me naveli na neka drugacija i bolja raymisljanja.