Tutorial za Wavelab4
Prijatelji dobrog zvuka i veliki borci protiv muzicke industrije... Obraca vam se jedan dvadesetosmogodisnji novinar koji je trbuhom za kruhom prebegao iz Kragujevca u Novi Sad, pokusavajuci da u srcu Vojvodine progura svoju pricu. A ona, ukratko, izgleda ovako... Posle pet godine smucanja po raznim lokalnim radio stanicama, pecenja zanata i edukacije slusnog aparata, resih da kupim kompjuter. No, ova investicija ne bese nimalo jednosatavna. Trebalo je kupiti masinu na kojoj cu moci ne samo da gledam filmove i slusam muziku, nego i da kreiram priloge, reportaze i radio drame, dovoljno kvalitetno da bih mogao da ih prodajem.
S obzirom da mi tata nije neurohirurg, a jos manje politicar, u startu sam morao da se odreknem super luksuznih masina. Bez obzira na to, nije mi se zurilo. Dve godine kasnije, a sada u mom podstanarskom sobicku nalazi se AMD-ov XP 2500+ (barton core), EPOX-ova maticna ploca sa 2x256 Kingstonovog RAM-a i nVidia cipsetom, MSI graficka sa AGP-om 8 puta i 64 RAM-a, Audigy2 ex Platinum, Maxtorov HD sa 80GB i neka, zaboravio sam koja, TV/FM kartica. Sve to upakovano u Chaintech-ovo kuciste.
Za kvalitet zvuka sumnjam da ima ikakve veze, ali da kazem da imam i Philips-ov monitor 107 T5, a kupio sam i AKG-ov mikrofon e660s. Tu su i AKG-ove slusalice (samo za njih sam dao 100 evra), a zvuk mi iz kartice ide u UNITRA pojacalo i odatle na neke solidne monitore od 30W.
Juce sam u Beogradu kupio MIDI klavijaturu M audio Radium49, jer mi je relativno dobar racunar (bar ja tako mislim) pruzio mogucnost da malo zaboravim na SoundForge i potrudim se da naucim da radim i sa nekim ozbiljnijim softverom.
Zato bih vas zamolio da mi objasnite gde bih mogao da nadjem User guide za Wavelab 4 (PDF ako moze), jer mi se jako dopao. Neke ponude na ovom sajtu pokusao sam da iskoristim, ali fajl koji bih skinuo nikako nisam mogao da otvorim.