View Single Post
Old 01-11-2003, 11:53 AM   #88
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by Goran
Quote:
Originally Posted by Goran
A evo i jednog pitanja za sve:
Drug koji svira sa mnom je dizajner i radi sa programima za modeliranje. Njegova maticna ploca i procesor su : GIGABYTE GA7VAX rev 1.1 i XP 2000+, pa ako mozete da mi kazete dali tu nesto moze da se klokuje, budzi itd posto ponavljam da nemam nekog znanja o AMD-u.

Zahvaljujem u moje i njegovo ime.
Moze li mi ko od vas pomoci u vezi ovoga?
Imao sam prilicno negativna iskustva sa GA-7VAX rev 1.2 jer su mu zamjenuli trostruki switcher sa dvostrukim (nije bilo moguce izabrati magistralu vecu od 165 Mhz, osim kada se stavi neki FSB333 based procesor, npr XP2500 barton, sto je stvarno smjesno)...medjutim za tom revizijom bi trebalo da je sve ok...znaci sa kombinacijom jumper-a moguce je postaviti FSB ploce na 333 mhz (samim tim i AGP/PCI magistrala ostaje na nominalnom radnom taktu od 66/33 Mhz)...neka proba , pa neka javi da li se racunar uopste probudio (vjerovatnoca da spali nesto, je jako mala)...

Medjutim, ostaje problem sa nepoznavanjem procesora...moras mi reci koji radni napon mu ima procesor...ukoliko je ~1.75v drugar ti ima zakljucan Palomino procesor, ciji su OC potencijali bukvalno nikakvi (mozda kao XP2200, maks XP2400)... isti slucaj je i sa radnim naponom od 1.6v (prva Thoroughbreed A revizija, koja takodje nista posebno nije) ! Ukoliko ima 1.5 ili 1.55 radni napon, u pitanju je TB-B revizija jezgra (sto je najmanje vjerovatno) i tada postoji vjerovatnoca da ce moci procesor pristojno OC-ovati iznad 2 Ghz (opet sve zavisi od primjerka)...

U svakom slucaju, jos jedan primjer pogresno izabranog hardvera za dati posao (ne shvatite ovo doslovce...jednostavno za isti novac je mogao napraviti daleko bolji izbor, a dosta toga se tice i zelje, volje da se toliko cacka sa racunarom, oko cega mnogi ljudi jednostavno nisu kvalifikovani, ili nemaju vremena)...

Mozda bi najbolji/najdobronamjerniji savjet bio da nista ne dira, jer to i nije hardver za "cackanje" / a rezultati su neznatni (desavalo se da se neke ploce prosto zaglupe, i onda samo prebacivanje BIOS cipa, iz istog takvog modela moze da pomogne)...

Jos jednom ponavljam, OC moze biti koristan samo ukoliko je pazljivo probran hardver !!!

diviner is offline   Reply With Quote