Thread: Trigerovanje
View Single Post
Old 06-09-2003, 12:51 PM   #9
alen
VIP Member

alen's Avatar

Pa tako nekako.

Po meni najbitniji deo produciranja je upravo zvuk bubnja(dobar bubnjar,dobar bubanj,mikrofoni,pre-ampi...)
Ako on ne zvuci kako treba,nista ostalo nema svrhu i obratno - ako je bubanj dobro isproduciran ostali instrumenti
nisu toliki problem ,naravno izuzimajuci vocale i back vokale koji su prica za sebe.
Slusao sam jedan snimak jedne nase domace punk grupe i zvuk bubnja je bio dosta los.Nakon ispravki jednog
producenta dobio se neverovatan sound!Ostale su primese starog zvuka ali je sve nekako drugacije zvucalo.Kasnije
sam cuo da je bubanj "trigerovan".Nisu menjani originalni udarci nego su na njih dodavani drugi,koji su
dopunjavali "sirove" i tako je dobijen zvuk koji neverovatno zvuci - dodati su semplovi a i dalje je ostala
dinamika zive svirke i u osnovi zvuk originalnog bubnja!
Cuo sam da se to radi i sa distorziranim gitarama.Odsvira se na midi gitari istovetni riffovi,dodaju se
semplovi drugih gitara pa se sve to mesa sa originalnim zvukom i opet se dobija neki treci zvuk koji bi
trebalo da zvuci kako je zamisljeno.Verovatno je postupak komplikovan jel treba odsvirati tacno dva puta istu
deonicu.Doduse to jos nisam cuo kako zvuci,ali kazem cuo sam da se radi.

Puratoru probao sam drumagog,staru verziju 1.7 i odusevio me je.Vidim na netu da je aktuelna verzija 3.09
i naravno nije besplatna.Na sajtu je nahvaljen od strane par producenata tako da ga moram imati.
Demo je oko 20-tak Mb,postoji i c.... za isti ali mi je internet veza katastofalna pa vrebam
neko mesto gde cu ga skinuti.ThanX!
http://www.drumagog.com
alen is offline   Reply With Quote