Thread: BACK VOKALI
View Single Post
Old 23-08-2003, 09:01 AM   #6
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ovo nije moja stvar. napisao ju je jedan moj prijatelj za ovogodisnji korculanski festival, a ja sam radio aranzman i produkciju. pjesma govori o ovisnosti o drogi. ovo je drugi dio refrena i gre vako: "...ljubio bih, 'al nemogu to, jer u snovima vidim samo zlo..." backovi, dakle, pjevaju samo podebljano.
ovo je pjevala brankica brodaric. inace, njen muz zlatko je bivsi gitarist iz splitske grupe metak (imali su hit "da mi je biti morski pas") i on je studijski muzicar i uglavnom mi on svira gitare.

glas je sniman sa rode ntv i tl audio vp 5051 balansirano spojenim u pulsar 2+ i cubase vst32.
kod snimanja nisan koristi eq, nego samo kompresor sa ratiom 1:2, relativno brzim attackom i releaseom i lo cut 90hz.
vokali su snimjeni na 4 trake koje san u mixu panira 2 livo i 2 desno (ne skroz) i posla u grupu. na insert od grupe san prvo stavi pultec s kojin san malo podignu podrucje kolo 16khz i 1176ln sa kojin san jos malo dodatno sve skupa iskomprimira.
dobra je caka ne koristit isti kompresor na backovima i glavnom vokalu, tako da sam na glavnega stavi LA-2A. takodjer treba vodit racuna da se na backovima i glavnom glasu ne potenciraju iste frekvencije i najvaznije od svega je znat "razjebat" backove, a da jos uvik zvuce prirodno. dakle, da bi ljudskom uhu glas zvuca prirodno dovoljno je da su mu visoke frevencije uredne i sve na mistu, dok se nize frekvenicije mogu rezat na vise mista a da se uho ne buni. rezenje karakteristicnih frekvencija (postoji posebna tehnika kako se nalaze i rezu, a ja to (uglavnom) radim sa cubaseovim chanel eq) je po meni najvazniji dio posla, jer se tako"stanjeni" backovi utope u matricu, i ne smetaju glavnom vokalu.
ja sam na ove backove dodao malo reverba spinaudio roomverb m2 (crackirana verzija 1.1 jos uvik radi najbolje). kolicina i vrsta reverba ovisi o pjesmi, ali je takodjer dobro ne koristit isti reverb na glavnom vokalu i backovima.
zanimjivo je da brankica pjeva sa zvakacom u ustima.