Thread: Demo i Master
View Single Post
Old 29-07-2003, 12:50 PM   #3
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Da da....u pravu si Boskovicu

U stvari zato sam i postavio ovo jer je i meni dugo bilo nejasno zasto i kako i koja je razlika itd itd.
Nekad kad cujem neki tzv.demo pa mi bolje zvuci od mastera(postprodukcije) i onda tek nastaje zbunjivanje :

Ali postoje itekakve razlike....demo kao demo se uvek radi i obradjuje i doradjuje i pregledava i i i i i i i..........
Master je master i kao takav se moze preraditi samo u slucaju vracanja na demo i uraditi jos jedan master iako se to neuobicava jer odraditi 20 razlicitih demoa znaci imati jedan master koji naravno nije demo evo zasto.....

Neki kazu da u masteru moras da budes obazriviji nego u citavom muzickom protokolu od pocetka pa do samog mastera.
TO u principu znaci da master treba da nasminka pesmu i toliko je iskristalise da citava pesma zvuci bas onako kako je najidelanije za slusanje...iskreno mislim da se ta razlika u slusljivosti izmedju demoa i mastera stice vremenom.
Takodje master mora da ima neke standarde koje je vec Sandro naveo...recimo ako stvar ide na album mora da bude priblizno slicno masterovana kao i ostale na tom albumu kako uvo ne bi osetilo velike razlike i to podsvesno...ako ide na radio kao radio mix mora da se stisa za 1-2 db kako bi prolaskom kroz sve one radijske compressore i limitere i ko zna vec kakve gluposti imala sto verniju sliku istinosti...ako ide na plocu mora da se uradi u tom standardu itd itd...
Postoje standardi koji se razlikuju od zemlje do zemlje iako je sve isto u principu brojke ne kazuju tako....

Znaci master kao takav mora da prikaze kvalitet producenta u smislu resavanja kompletnog wavea ili vec bilo kakvog demo snimka..
Zanrovske razlike su takodje standardi koji se moraju skontati i koliko toliko pratiti ne naravno u linearnom smislu nego cisto objektivno..

Eto otprilike receno ako neko ima sta da doda slobodno jer meni ne pada nista na pamet vise 8)