Ogromna tema.
EQ je uzasno slobodan u lancu. Zavisno od svrhe, stavljam ga tokom tracking-a, mixa i masteringa. Na zalost, koristim softverski EQ, ali tu se barem trudim da bude kvalitetan. Koristim Waves paket jer mi se on cini najboljim. U principu, sto je losiji EQ, to je izvestacenost zvuka veca. Vidjao sam eksterne EQ od 6000eura i nema sumnje da su odlicni.
Sto se glavnog pravila tice, po meni ono glasi:
Nikada ne koristi EQ da bi pojacao odredjeni spektar, vec iskljucivo da bi smanjio onaj sto smeta
Dakle, ako hocu da istaknem visoke, nikada ih ne pojacavam na EQ, vec smanjujem srednje i basove.
Ovo pravilo nije moje.... ja sam ga samo usvojio i mislim da je ispravno.
Ipak, imam na umu da je svako koriscenje EQ, zapravo, degradacija osnovnog signala, te se trudim da ga koristim samo kad je neophodan. To znaci: za sint je svejedno, digitalne uredjaje takodje.... ali analogni signal, poput mikrofona, tu treba odraditi sve da bi se EQ izbegao, a koristiti ga tek na kraju. Pre cu promeniti mic, njegov polozaj i tehniku snimanja, a akko ne pomogne, onda ukljucujem EQ.
EQ u mixu je poslednji ocajnicki pokusaj..... Uvek EQ u trenutku snimanja, sto manje u mixu..... A mastering kao sredstvo za poliranje, tu stavljam jos manje EQ-a...... maximalno 1db.
|