Ako podjemo od osnovne podele na dinamicke i kondezatorske, onda je moj predlog:
dinamicki > shure sm 58
Jeftin a najbolji. Koristi se svuda, u svakom studiju. Dinamicke koristis kada stavljas mic na amp da bi snimio gitaru.... i mnogo drugih primera.
kondezatorski > sa velikom diafragmom. Sa njima snimas vokale. Postoji mnogo varijanti, a koriste se samo u studiju. Dok dinamicke mozes i za live nastup, ove druge ne.
Neuman je najskuplja varijanta, kvalitet ocigledan..... ali, moja preporuka su sledece firme:
AKG, Rode, Audio Technica... mozda i Behringer B-2.
Zato sto nisu toliko skupi, u rasponu do par stotina eura.... Naravno, i to je skupo, ali poenta je sto daju naj kvalitet za tu cenu. Uz dobru tehniku, neces ni osetiti razliku izmedju njih i Neumana. Vrede koliko i kostaju, dok Neuman vredi manje od svoje cene.
Izbor je tvoj, jer Rode ne zvuci kao AudioTechnica.... obe firme zasluzuju cistu 10, ali, naprosto su razliciti.
Mozda ti ovaj *.pdf pomogne oko izbora, odlican tutorial za namenu mikrofona:
http://www.m-audio.com/record_now_pd...rd_Now_Mic.pdf
Moja preporuka: Audio Technica AT4040 ili AT4030 ili Rode NTK
--------------------------------
Ipak, imaj u vidu, da je mic preamp mozda jos bitniji element. Ako imas Neuman mic, i recimo Behringer mixer sa pretpojacalom na kanalu, dobices sranje zvuk...... mnogo losiji od varijante: plasticni no name mic i dobro mic preamp poput RME OctaMic......
Budget varijanta pretpojacala koja daje toplinu, cist i kristalni zvuk, bez trunke shuma i visok kvalitet:
preporuka: M-audio DMP3 (oko 200 eura), RME QuadMic/OctaMic, FMR.........
sve su to sjajne sprave koje vredi imati i biti sretan do kraja zivota.
----------------
Naravno, postoje i pretpojacala od 5000eura po kanalu..... ali da li su potrebna za kvalitetni home recording???