Evo ovako:
ne znam koju verziju sam slusao, niti koje pojacalo je bilo u pitanju, jer sam bio u jednom studiju na pola sata. Glavni rack nisam ni video, gde je, pretpostavljam bio i amp.
Yamaha NS10 je brutalno istinita i meni se licno ne svidja. Isto tako, ovaj model se vise, kao sto znas ne proizvodi. NJena istinitost mi smeta, jer je zvuk katastrofa. Znam da ljudi kazu: nisu ti monitori za slusanje, vec za stvaranje zvuka........ ali, meni se namece jedno pitanje:
Vrednost Yamaha-e je u njenoj istinitosti.
Istinitost = neobojenost.
Istinitost ima vrednost pri EQ.
rezultat su losi niski, srednji i visoki.
---------------
Onda, kako da imam poverenja u istinitost, kad mi istinitost nista ne znaci???? Da li ce istinitost da dovede do sledeceg:
Ovi monitori imaju izrazene mid tonove. Ja cu, naravno, da ih skinem sa EQ i zvuk je OK..... ali pustim li tu pesmu na bilo kojim drugim monitorima ili hi-fi zvucnicima, dobicu APSOLUTNI nedostatak srednjih, a zvuk ce da bude poput EQ-a u obliku osmeha (

)
----------------------
Drugim recima, namece mi se zakljucak da je Yamaha istinita samo za nju samu i da nije sposobna da simulira drugacije sisteme.
Ako je brutalna i ogoljena, onda cu da odradim takav EQ da to zvuci dobro...... Onda ponovo pustim snimak na drugim sistemima i dobijam potpunu zasicenost.
Po meni, ovakva istinitost nema vrednost za mene....... Mnogo se bolje snalazim sa drugim monitorima, makar ih bio glas da su obojeni.
--------------------------------
Ipak, monitori su mozda najsubjektivnija kategorija u studiju.