Koristim Waves kompresore iz verzije 4.0
Po meni, rad sa kompresorima je najzanimljiviji, jer daje prostora za igru. Naravno, treba pogledati sam cilj kompresije i limitiranja i vesto napraviti balans izmedju glasnoce i dinamike. Ponekad mi zasmetaju radio remix-i, jer su radjeni sa namerom da u radio programu pesma bude glasnija od predhodne, a ne obraca se paznja na kvalitet zapisa.
Ono sto mene privlaci kompresiji jeste igra sa parametrima i igra sa nestandardnim presetima: prekompresovan ritam sa jakim attackom i bas u klasicnoj vokalnoj kompresiji: soft knee Limiter a pre njega Kompresor sa 2:1 ratio, attack 50ms i release 400.
U ovome je radost kompresovanja, upravo sam opisao kompresovanje vokala, a primenio na bas gitari. Mislim da se treba igrati, prosirivati repove, skracivati na nestandardnim mestima.... Ipak, da bi to produkcijski dobro zvucalo, treba izabrati samo jednu traku, samo jednog instrumenta i u samo nekom naglasenom delu zbuniti slusaoca promenom kompresije.... Svi ostali kanali, svi drugi instrumenti bi u tom slucaju trebalo da budu pravilno kompresovani, kako bi izbegli vulgarnu naglasenost i prenatrpanost.
Neke klasicne vrednosti bi trebale da budu:
vokal: soft knee Limiter a pre njega Kompresor sa 2:1 ratio, attack 50ms i release 400
gitara: ratio po ukusu, ali release nesto duzi... mozda je adekvatan ratio 3:1
...... Po meni, pozeljno je dodati, sto ja cesto i radim, kompresor u mix-u, ali sam ti jaaako obazriv.... ne vise od 2:1 da bi izbegao efekat
radio remixa
Sve u svemu:
koristim ih na svim instrumentima. Kada hocu da se igram i iznenadim nekim delom u pesmi, onda kompresor koristim umereno zbog ocuvanja dinamike, ali izaberem instrument koga malo cudnije kompresujem.