sve je "bolje"!!! - ovisi sto zelis?!
pavaroti nece pjevat duplex, a nekim pjevacima (narocito raperima) je duplex postao "karakteristican sound".
najbitnije je da glas bude uredno snimljen i da kasnije ne pretjeras sa efektima.
ako ces se igrat sa kopiranjem jednog glasa, probaj ovo:
1. kopiraj vokal 2 puta
2. na prvoj kopiji mrrrrvicu podigni pitch (minimalno), a na drugoj mrrrrvicu spusti
3. na prvoj kopiji namisti delay da kasni 10-15ms, a na drugoj 15-20ms - ovisno o tempu pjesme ? ali nemoj priko 30ms jer ce se cut a nemoj ni premalo, jer mislin da se mogu pojavit pizdarije sa fazama (phase effect)
4. paniraj prvu kopiju skroz livo, a drugu skroz desno
5. neka ti te dvi trake budu na istoj snazi ali iza glavnog (originalne trake) vokala
6. posalji te dvi trake (kopije) u grupu i stavi (na send) malo reverba (mogu zvucat odlicno cak i bez reverba)
e sad se sa onim glavnim glasom u sredini, mos izivjavat sa jekama koliko te volja ovisno o tomu sto hoces dobit. mozes ga ostavit i suhega - kako te volja
Ja u principu (nije pravilo) volim vokale sa minimalno reverba, cak u zadnje vrime umisto reverba koristi brzi delay (onaj besplatni karlete), tek toliko da glas dobije malo volumena.
glavna zajebancija je sa ekvilajerima i kompresorima. naravno, ja tu koristim uad-ove alate. a sto cu kad meni lipo zvucu :roll: