View Single Post
Old 04-06-2003, 12:30 PM   #20
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Evo ovako:
1. zamisli pesmu koja tece i vokal se ukljucuje tek nakon 1 min muzike. Vokal peva pesmu o Americi (na primer) i prva rec teksta je "amerika je..... bla-bla-bla...."
2. Pocinje pesma i 5-6 sekundi pre nego sto vokal pocne da peva o Americi, cujes u daljini neko neartikulisano/pomalo vanzemaljsko "aaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAA"
3. taj samoglasnik "a" je dugacak 5-6 sekundi i pojacava se sve do pocetka pevanja, a onda "uplivava" u prvu rec teksta koju pevac peva (prva rec je Amerika)
4. To je to.....pesma je dalje normalna
-----------------------------------------------------
Da bi dobio takav efekat, uzmi *.wav vokala, kopiraj u novu traku sam pocetak (rec Amerika). Onda zumiraj ovu rec i svedi sempl na samo prvo slovo (slovo "a"). Tada upotrebi opciju "reverse", dakle obrni slovo u nazad.
Onda dodaj mnoooogo reverba na to slovo, pa ponovo opcija "reverse" dakle, ponovo obrni sempl unazad, znaci, vrati ga na normalno.
Ovakav cudan zvuk koji je u fade in-u, izmeri koliki je i nalepi ga tacno ispred vokala u onoj prvoj traci, traci vokala.
----------------------------------------------------
ostalo su varijacije na temu: klavir, cinela, dobos, gitara, pocetak/sredina/kraj pesme.......
----------------------------------------------------
Ne znam koju muziku slusas, da ti dam primer za ovu operaciju, samo zapamti da za ovo treba dosta reverba, i to ne na kanalu, vec samo na tom delu. Zato sam govorio o "reverbu na reverb", dakle o stavljanju reverba na vec reverbovani deo". U tom kontekstu, TimeWorks se pokazao fenomenalnim.
Stavljanje Waves reverba na SEND kanala je nesto drugo, tice se produkcije trake i ne treba mesati sa ovom operacijom.