evo da pokrenem opet pitanje, mozda i sugestiju, pa neko iskusniji mozda da savet.
posto opet radim neke akusticke prepravke i panele, uspeo sam u polj. apotekama da nadjem tu agril foliju, ali nazalost, prodaje se samo ona od 17grama/m2, dok se po oglasima nalaze i do 22-25 grama itd... nisam bio lenj, porucio sam sa oglasa, posto nije nesto razlika u ceni, a i ta folija je dosta cenovno pristupacna i za velike kolicine, stiglo je, i mogu reci da ima malo razlike u gustini. na pogled i na dodir ipak je gusca, sto bi verovatno znacilo i manje prasine itd... uzeci u obzir da sam i onako planirao da barem 2-3 puta obavijem kamenu vunu agrilom, gledam sto vise sloja agrila - to manje prasine... nadam se da tu ne gresim nesto mnogo?
ali, u medjuvremenu sam radio i neke poslove oko termo izolacije na mojoj kuci, i morao sam da uzimam tu neku "paro-propusnu vodo-nepropusnu" foliju, koja se, jelte, stavlja izmedju crepa i vune i sve to sto ide u gradjevini...
e sad, to me bacilo malo na razmisljanje, pa reko da se obratim ovde da dodjemo do nekog nazovi resenja...
posto neki ljudi, kada rade zvucnu izolaciju kamenom vunom koriste klasican najlon - upravo da se ne bi javljala prasina, koji je kao takav vazduho-nepropusni (sto je meni uvek bilo cudno al ajde) neki koriste ovaj agril, neki mikrofiber itd, da li se ova "paro-propusna" folija moze uzimati u obzir pri izradnji absorb-panela, superchunkova itd? da li je neko koristio mozda? ja u brzini nisam se setio da uradim "duvacki test", a i nije mi palo na pamet jer sam nosio one maske zastitne, ali materijal na dodir dodje kao plishani papir. sad, kontam, cim je paropropustan verovatno je i do neke mere vazduhopropusan, tj mikrofiber, a pogodan je i za heftanje (kompres-pistoljem) mozda cak i za lepljenje, odnosno ne mora da se sije ili obavija, jer mi deluje da nije rastegljiv kao recimo ovaj agril filc. Jedina mana je mozda sto je skup ali bi se cena kompenzovala time sto je samo jedan sloj dovoljan, i sto bi tkanina koja ide preko mogla biti obicna ukrasna a ne mikrofiber. Uzeci to u obzir, da li mislite da se moze to koristiti umesto mikrofiber tkanine, kako bi se sprecila prasina? da li bi mozda imalo kontraefekat ako bi recimo radilo kao neka opna sta znam koja ne propusta toliko vazduh/zvucni talas? Neko? bilo ko? Nenade
sve ovo pitam jer upravo trebam da radim neke cloudove koji bi dosli iznad celog deska i glave, pa bi zeleo da sto vise zastitim i miksetu i ostale komponente od prasine. Ako je ta folija najbolje resenje da mozda sacekam i kupim, bolje to nego da stavljam agril. Iako sam vrlo pedantan i stalno se brise prasina i kod mene su zidovi radjeni mikrofiber x2 sloja, i dalje je konstanta pojava prasine na svakih nekoliko dana.