@petarfilip pitanja koja si postavio imaju dosta duge i opsirne odgovore iz razlicitih razloga, ali kao i za sve ostalo u zivotu ima razloga zasto se nesto koristi nesto ne i na koji nacin... sad prvo pitanje da li ti trebaju dva para stud monitora, posto si rekao da si pocetnik, vrv si gledao slike nekih setupa i analizirao zasto kako, kao prvo, trebas da shvatis da ti monitori koje koriste ljudi u tim setupovima nisu istog tipa - sta to znaci? neki su nearfield neki midfield, neki main, znaci za razlicite potrebe i razlicite snage. po logici naravno da bi veci broj razlicitih izvora zvuka (zvucnika) bio pozeljan, jer ne reprodukuju svi zvucnici,monitori kakogod nazvao, iste frekvencije u istoj jacini (ako me razumes). Neki su naglaseni na odredjenim frekvencijama neki ne, i treba imati balans odprilike, kao sto vec imas sluske pa proveris na njima pa na monitorima, pa pustis u autu pa ti u autu nesto prdi sto ne bi trebalo i ti to promenis i onda ne prdi nigde vise... stim u vezi dobro je imati vise pari monitora (ali po meni razlicitih, od razlitog tipa,klase, velicine, sistema itd), ali i to dolazi sa svojom cenom, jer sve te monitore trebas rasporediti da i dalje formiraju taj neki trougao i sweet spot a da nisu na putu jedan drugom plus ekran, sto itd itd... posto nemas budzet sluzi se lepo starom praksom, stavi mix na prenosiv medij, usb, cd(ako se uopste koristi) i odes do nekog druga pustis kod njega kuci, kod cure, u autu pa cak i ako te puste preko dana u nekoj diskoteci dok ne radi ako ih zamolis ili znas gazdu

znaci ne moze da skodi.
drugo, to dal si vido da neko ne koristi "kucne" zvucnike u studiju, pa jamaha ns10, najpopularniji monitor, prevashodno nije namenjen studijskoj upotrebi niti je "flat" ko sto ti kazes, ali je vremenom postao standard i onda neko vido od nekog, neko vido na slici, od usta do usta i krene prodaja i svi krenu da kupuju i da koriste iako vecina nas znamo kakav bump i na koliko herca imaju itd itd... eto recimo ja, dok ne preslusam kuci na mojim "kompjuterskim" zvucnicima nikad ne zavrsavam miks. dok se na njima ne cuje dobro ne finishiram projekat. tako da ne vidim razloga zasto ne bi koristio taj vid zvucnika za proveru, kad vec postoje studijski zvucnici koji su napravljeni upravo s tom namerom da simuliraju upotrebu u realnim, mono uslovima (cuveni auratonci, iz razlicitih doba sada i avantonci i beritonci) koje mozes videti u dosta dosta tih muzickih setupa...
i naravno pitanje suba je isto kao i sve drugo - zavisno u kakvoj sobi, za koje namene, sa kojim i kakvim zvucnicima i jos 100 faktora... ja konkretno ne koristim (sto ne znaci da tako treba) jer mi to u mojoj sobi i setupu dovodi jos jednu mogucnost za gresku pri mixanju, jos jednu stvar koju trebam da uzimam u obzir itd, pa sam zbog toga hteo da izbegnem. Naravno, kada bi koristio, koristio bi samo u slucaju da je soba iole pristojna i da je odradjeno merenje i stelovanje od strane strucnog lica za akustiku itd... visina i to, nemoj time da se opterecujes

drugacije su to frekvencije drugacije se prostiru kao sto kazem 100 faktora koje treba da se imaju u obzir, ako te zanima imas strucnu literaturu svuda po tom pitanju ali bi uvek to prepustio nekom ko je strucan za tu temu