View Single Post
Old 08-10-2017, 05:41 PM   #2
Gillette
Member

Default Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Foliraža na kub.
Izvini awacs što sam isekao ostali deo tvog teksta, želeo sam nešto o ovome.

o tome da u Tf-u ima neÅ¡to dobro ne bih da komentariÅ¡em. Ja spadam u matorce kojima je dovoljno veoma malo informacija da bi izveli zaključak. Å*to bi rekao O.Wilde "Ne treba da popijem celo bude da bih znao kakvo je vino", tako da..

Ali to sa foliražom je poseban fenomen.

Izgleda da se to ponavlja ciklično: Posle velikih ratova (i velikih ogoljenih istina) svet kao da se malo uželi bajki i laži, pa se to oseti i u kulturi, muzici naročito.
A onda, prođe neko vreme, ljudi se razmaze (imaju da jedu, piju, svaka informacija im je nadohvat ruke, toplo im je kad treba, hlade se kad treba, obuveni, obučeni, obrni okreni, nikad se nije živelo udobnije) a opet..izgleda da to negde pravi problem, pa kao u onoj izreci "Kad ti je dobro, a ti stavi kamen u cipelu" - ljudi opet polude , dosta im je bajki, daj sad opet ljutu i surovu istinu..

i tako u krug.

Sada eto živmo u vremenu reality programa.

Glumci iz 50'tih godina prošlog veka danas izgledaju smešno.

Ljudima kao da je dosta pretvaranja, glume. Svi hoće da vide ko si ti zapravo i Å¡ta si (naročito kad te stisnu u 4 zida sa joÅ¡ 4 neka druga nepoznata lika od kojih ni sa kim ne bi ni autobus čekao)

To malo podseća na one iskompleksirane seljake kojima je celog života bila misterija, kako to zaboga žive ti gradski likovi. Da li je moguće da su toliko svi fini, ili ponekad možda čak i oni prdnu, seru i piÅ¡aju.

Pa kad saznaju (tv, internet) i uz olakÅ¡anje shvate da nisu jel'te oni jedini koji prde i seru, onda idu dalje pa ih interesuje i da li su možda i oni ponekad tanki sa živcima, da li hoće i da se pobiju itd.

A to malo podseća i na one psiho-igre gde nekvalitetni i iskompleksirani ljudi ceo život nastoje da neke kvalitetne i ok ljude spuste ka svom nivou, jer nemaju kapacitet da se sami negde uzdignu.

Za neukog i nekulturnog čoveka, sloboda znači "radim Å¡ta mi se hoće"
Za učenog i kultunog, sloboda je disciplina i samokontrola.

Neuk i nekulturan ide u trenerci (ne želi da ga bilo šta sputava)
Kulturan nosi odelo koje je prethodno peglao, glancao cipele i radio sve neke komplikovane radnje koje (on to zna) nisu stvar mode, već principa.

Neuk i nekulutran nema principe, zato je potkupljiv, manipulativan, a kada dobije priliku i sam potkupljuje i manipuliše drugima.

Neuki i nekulturan se ponaÅ¡a manje viÅ¡e kao životinja, i on ne beži od toga da je i sam životinja (zato će pre i Å¡utnuti životinju ako mu se nađe na putu) dok se kulturan trudi da obuzda svoje primarne porive ili strahove i neretko će dati i život za istu.

Neuki muzičar će sva svoja pojačala odvrnuti na najjače, derati se na sav glas da se čuje Å¡to dalje, sve misleći da je to Å¡to ima da kaže mnogo važno.

Kulturni muzičar će komunicirati, prilagođavati se i biti u službi zvuka, ritma ne dozvoljavajući sebi ni za trenutak da bude nejasan ili odbojan i uvek će znati da od njega ima važnijih. Pre svega će znati da je on ambasador muzike i zvukova i da treba da ih predstavi drugima u Å¡to lepÅ¡em obliku.

Tako da je taj trend "neću foliražu" zapravo licemerje.
Istina je da ljudi ne žele ni istinu.

Sedamo u autobus, verujemo da vozač zna da vozi i ne želimo da mislimo o tome.
Idemo u tržni centar i ne želimo da mislimo da će neko baÅ¡ taj dan zapucati.
Naručujemo ručak u restoranu i ne pada nam na pamet Å¡ta je sve konobar radio sa naÅ¡om supom.
Ulazimo u lift i verujemo da je on ispravan.
Venčavamo se i verujemo da će nam partner biti veran.
Vozimo kola i nadamo se da sve zavisi samo od nas.
Znamo da na tastaturi koju koristimo ima viÅ¡e bakterija nego na dasci wc Å¡olje, pa ipak ne čistimo tastaturu svaki dan, jer eto..nadamo se, verujemo, ne želimo da znamo

Mnogo toga mi zapravo ne želimo da znamo, a opet..ne bismo ni da se foliramo.

Gde je sredina?
Gillette is offline   Reply With Quote