View Single Post
Old 06-10-2017, 10:28 PM   #26
Gillette
Member

Default Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Kulture se uvek i svuda meÅ¡aju i prožimaju, nema nijedne koja je "autentična". Ja recimo volim rokenrol, baÅ¡ me briga Å¡to nije nastao na ovim prostorima, a joÅ¡ manje mi smeta Å¡to nije urban nego je spoj stilova berača pamuka i stočara. Isto tako mogu da prihvatim da neko viÅ¡e voli muziku koju su stvorili stočari i ratari sa istoka. Neko to ne podnosi, i to je u redu.

Uzgred, kad već pomenuh sastavne delove rokenrola, meni onaj belački deo samo smeta, kao Å¡to je smetao i Džimu Morisonu, pa zato kod Dorsa nema kaubojskih elemenata. Kod njih je osnova bluz, a umesto kantrija tu su uticaji romantičarske poezije i književnosti bitnika. SavrÅ¡eno!
Tsko nekako. Svako radi sa onim resursima koje ima i onda od toga napravi nešto (manje ili više) svoje.

Razlika je samo u tome Å¡to se nečije daleko čuje, a nečije samo lokalno.
Nečije ostavlja dubokog traga u civilizaciji, nečije se brzo zaboravlja.

Kako to da je npr rock and roll toliko duboko prodrmao ceo svet, a neki drugi muzički pravci nisu?
Kako to da nečije pesme nađu vrlo lako put do svih ljudi na svetu, bez obzira odakle su i ko su, a nečije su ostale za lokalnu upotrebu i verovatno nikad niko neće čuti za njih.

Pada mi na pamet (nadam se da ćemo se složiti) jedna lepa melodija potekla sa ovih prostora. Svi se (nadam se) sećamo onog instrumentala "Jednoj ženi" Z.Manojlović.

Kako to da ta stvar nije doživela svetski, antologisjki uspeh kao Å¡to je npr "Samba Pa Ti" od Santane ili neke slične iz tog žanra.

Tu i tamo volim da čujem "Kukuriku kolo" (violina) i stvarno se pitam Å¡ta tu sve učestvuje u estetskom doživljaju tog maestralnog dela. Da li bih na to kolo ostao ravnoduÅ¡an da sam rođen i odrastao u npr Å*kotskoj? Ili neki arhetipovi (i koji?) tu igraju neku ulogu, protiv naÅ¡e biće ne može niÅ¡ta..
Gillette is offline   Reply With Quote