Quote:
Originally Posted by DADDY Z
Činjenica je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore što je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao našim kulturnim nasleđem a samim tim pišaju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".Što zbog toga što su nekako preskočili taj period, što zbog toga što nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.
|
Pa da. Pa šta? Odnos prema tretiranju turbo-folka kao tabua, kao nečega o čemu se ili ne govori ili se govori sa negativnim predznakom (kao što ti činiš), to je smisao cele te akcije koju ovi ljudi sprovode. Ako ćemo o „pravom kulturnom nasleđu“,
sve što neka kultura stvori je njeno
pravo kulturno nasleđe. To su stvari koje se niti stvaraju niti brišu odlukama kustosa muzeja ili istoričara umetnosti, a ponajmanje stavovima učesnika u događajima.
Autori ovog dokumentarca su propustili da pomenu da je Matrijaršija udomljavala i bend
Bitlisi, sastavljen od
mentally challenged (ili kako se to sad već zove u današnjem novogovoru) osoba. Koliko se sećam svog razgovora sa Rašom Popovićem (jednim od osnivača Matrijarišije), Aleksandar Denić je iz te priče. Ovi drugi to rade prilično svesno i prilično umetnički (dakle: intrigantno).
Predznaci koji stoje ispred nekog muzičkog izraza ne moraju nužno da se odnose na ljude koji se tim muzičkim izrazom bave ili ga vole. Lično sam upoznao gomilu osoba koje vole EKV, a nikad s njima ne bih voleo da se vozim istim vozom, a znam i one koji se kunu u Šemsu i Miroslava sa kojima bih mogao i na pusto ostrvo.
Pozdrav,
Vasa